Początek lutego to zwykle czas, kiedy na rynku europejskim pojawia się egipska cebula. W tym roku tym bardziej jest to interesujący temat, a to w związku ze słabszą jakością polskiej cebuli. Szczególnie jeśli chodzi o cebulę czerwoną. Ponadto dodatkowym atutem dla cebuli egipskiej jest dostępność dużych kalibrów.
Miesiąc: styczeń 2018
Zielone zdrowie
Dla naszego zdrowia warto urozmaicić codzienne menu kolorowymi warzywami. Szczególnie polecane są te w kolorze zielonym. Warzywa takie jak: jarmuż, brokuły, szpinak, natka pietruszki, koperek czy kiełki są w dzisiejszych czasach ogólnie dostępne.
Szkolenie na rzeczoznawcę 30-31.01.2018
W programie: szkolenie na rzeczoznawcę w zakresie ustalania klas jakości świeżych owoców i warzyw, oraz szkolenie z zasad pobierania próbek roślin i produktów roślinnych na obecność pozostałości środków ochrony roślin, do oceny jakości i badań fizyko-chemicznych.
Zainteresowanych prosimy o kontakt: krystyna.szymanska@freshquality.pl lub telefonicznie 667909999
Organizator Fresh Quality Krystyna Szymańska
Eko, bio, organic – co naprawdę jemy?
Żywność ekologiczna, nazywana jest również żywnością organiczną lub BIO. To żywność, której co najmniej 95 % składników musi zostać wyprodukowana metodami ekologicznymi. W uprawach ekologicznych stosuje się tylko naturalne składniki, takie jak: kompost, obornik, nawóz zielony. NIE STOSUJE SIĘ: nawozów sztucznych i pestycydów, środków przyspieszających wzrost, genetycznych modyfikacji (GMO) a także wielkich, jednogatunkowych obszarów upraw.
Sytuacja na rynku produktów ekologicznych
USA: Według organizacji Organic Trade Association około 82 procent gospodarstw domowych w Stanach Zjednoczonych kupuje żywność ekologiczną.
Chorwacja coraz silniejsza w produkcji warzyw
Na europejskim rynku produkcji warzyw pojawia się nowy gracz – Chorwacja. Dzięki niedawnym inwestycjom UE w rolnictwo, nieskażonej ziemi, z ogromnymi zapasami wody i zasobami ludzkimi powoduje, że w Chorwacji istnieje duży potencjał.
Kurkuma coraz bardziej znana i częściej kupowana
Coraz częściej interesujemy się owocami i warzywami egzotycznymi. Dzieje się to za sprawą coraz bardzie popularnych programów kulinarnych, w których kucharze prześcigają się w swoich pomysłach na efektowne, kolorowe i zdrowe dania. Więcej też mówi się i pisze o właściwościach nowych, egzotycznych produktów.
Rozpoczyna się sezon na egipskie pomarańcze Valencia
Chociaż sezon na pomarańcze Navel kończy się, egipscy eksporterzy oferują jeszcze tę odmianę. Jak mówią handel był w tym sezonie trudny. Konkurowanie z tureckimi pomarańczami było niekiedy niemożliwe z powodu dość niskiej ceny na tureckie pomarańcze. Z tego też względu jeden z bardziej chłonnych rynków – rynek rosyjski bardziej zwrócił się w kierunku produktów tureckich. Jak podaje Fresh Plaza egipscy eksporterzy wyeksportowali do Rosji o połowę mniej pomarańczy w porównaniu z ubiegłorocznym sezonem.
Kapusta Jaroma coraz bardziej popularna
Jak donosi FreshPaza z roku na rok rośnie popularność kapusty Jaroma, która jest bardzo podobna do zwykłej białej kapusty, ale pozbawiona jest gorzkiego posmaku. Główka kapust Jaroma jest bardziej spłaszczona, liście są delikatniejsze i luźniejsze, niż w przypadku zwykłej białej kapusty.
Afryka Południowa– prawdopodobnie dobry sezon cytrusowy
Susza w Prowincji Przylądkowej Zachodniej (Western Cape) wpłynęła oczywiście na zbiory cytrusów, ale większe areały upraw w znacznym stopniu zniwelowały jej skutki. Tak stało się w przypadku pomarańczy, grejpfrutów i cytryn. Jedynie w przypadku mandarynek można mówić o wiele mniejszych zbiorach, co stanowi ewidentny skutek suszy.