Zaostrzone będą kontrole dotyczące tureckich owoców cytrusowych importowanych do UE

Komisja Europejska (WE) umieściła tureckie owoce cytrusowe w wykazie żywności z krajów trzecich, które zostaną poddane surowszym tymczasowym kontrolom przy wjeździe do Unii Europejskiej. Ta decyzja została podjęta po wykryciu pozostałości pestycydów w różnych partiach pomarańczy, mandarynek, klementynek z tego kraju.

Czytaj dalej

Holandia. Coraz mniej na rynku dobrych jakościowo partii cebuli, a może raczej dobre partie są, ale coraz mniejsze. Cebula po prostu się starzeje i kiełkuje. Stąd tez różnice cenowe poszczególnych partii nawet 0,02 € lub 0,03 €/ kg. Zapotrzebowanie jest stosunkowo duże.  Klasa I sprzedaje się dobrze w krajach takich jak Niemcy, Włochy i Brazylia. Kraje Europy Wschodniej, takie jak Węgry, Rumunia, Bułgaria i Polska, są również dość dobrymi odbiorcami dla cebuli holenderskiej.

Czytaj dalej

Hiszpańska kampania sałaty lodowej kończy się wraz z rozpoczęciem holenderskiego sezonu. Kampania rozpoczęła się od poważnych problemów z powodu powodzi, która nawiedziła obszar Murcji we wrześniu: silnie wpłynęło to na ilość produktu dostępnego w pierwszych dwóch miesiącach kampanii. Podobnie drastyczne zmiany klimatu pod koniec marca spowodowały problemy pod względem jakościowym i ilościowym. Hiszpania, zwłaszcza obszary południowe, wydaje się cierpieć z powodu coraz bardziej „stropikalizowanego” klimatu i niszczycielskiego działania wodnego żywiołu, od Almerii po Walencję.

Czytaj dalej

Serdecznie zapraszamy na szkolenie na rzeczoznawcę w zakresie ustalania klas jakości świeżych owoców i warzyw. Szkolenie odbędzie się w dniach

3-4 czerwca 2020 w miejscowości Klaudyn k/Warszawy.

Szkolenie zostanie zorganizowane z zachowaniem wszelkich wymogów sanitarnych.

Zainteresowanych proszę o kontakt na maila: krystyna.szymanska@freshquality.pl

Telefon: +48 667 909 999