Z powodu sytuacji epidemiologicznej w kraju, szkolenie na rzeczoznawcę zostało odwołane.
O następnym terminie, powiadomimy Państwa na stronie.
Z powodu sytuacji epidemiologicznej w kraju, szkolenie na rzeczoznawcę zostało odwołane.
O następnym terminie, powiadomimy Państwa na stronie.
Rozprzestrzenianie się korona wirusa spowodowało wiele zaburzeń w łańcuchach dostaw towarów. Najbardziej dotknęła ta epidemia rynek chiński oraz włoski, a teraz wiemy już że i hiszpański i francuski. Sytuacja jest jednak dynamiczna – przybywa krajów gdzie problem narasta. Jest to niepokojące tym bardziej, że Hiszpania jest największym producentem i eksporterem owoców i warzyw świeżych w UE. Wcześniej czy później każdy z pewnością odczuje ten problem.
Eksperci ostrożnie wypowiadają się o wpływie pandemii na rynek owoców i warzyw. Na tę chwilę trudno to ocenić, gdyż sytuacja zmienia się bardzo szybko. Niestety jeszcze w tę niedobrą stronę. Kluczowym aspektem będzie czas w jakim świat poradzi sobie z pandemią.
Jak podaje portal www.sadyogrody.pl problemy logistyczne we Włoszech oraz obawy o jakość produktów z tego kraju spowodowały że niektórzy odbiorcy żądali od włoskich dostawców dodatkowych certyfikatów bezpieczeństwa. Może to na jakiś czas zwrócić uwagę klientów rodzimego rynku na owoce i warzywa pochodzenia polskiego. Niemniej, efekt wzrostu popytu może być znikomy w przypadku realizacji scenariusza dynamicznego rozwoju COVID-19 w naszym kraju. Włochy są trzecim w UE (po Hiszpanii i Holandii), eksporterem owoców i warzyw świeżych, w tym trzecim na świecie i drugim w UE (po Polsce) eksporterem jabłek.
Trzeba liczyć się również z tym, że z uwagi na szalejąca pandemię krajowe zapotrzebowanie na owoce i warzywa może znacznie zmaleć. Jest to raczej bardzo prawdopodobny scenariusz, za którym przemawia wiele faktów: niepewność i pogorszenie nastrojów konsumenckich, brak pracy i gorsza sytuacja dochodowa wielu gospodarstw domowych, czasowa rezygnacja z akcji owoce w szkole, ograniczenie sprzedaży na targowiskach oraz prawie 90% spadek sprzedaży w gastronomii. Nie poprawi tego nawet ogólnopolskie szaleństwo gromadzenia zapasów, które skądinąd jest zjawiskiem absolutnie normalnym i znanym psychologom. Tak właśnie działa ludzki mózg w sytuacji niepewności jutra lub zagrożenia. Takie scenariusze mają również miejsce w innych, odległych miejscach na świecie. Takie nadmierne gromadzenie zapasów dotyczy jednak głownie żywności z dłuższym terminem przydatności do spożycia, konserw i mrożonek. W niewielkim procencie tylko świeżych owoców i warzyw.
Rozprzestrzenianie się pandemii ma oczywiście wpływ na ceny. Najbardziej widoczne jest to na przykładzie cen podstawowych produktów spożywczych – mięsa, wędlin czy tez pieczywa. Oczywiście ceny świeżych owoców i warzyw również wzrosły. Najbardziej te, których spożywanie powszechnie uważa się za zdrowe i z dobrym skutkiem dla odporności organizmu. Dla przykładu wymienimy tu cytryny i imbir.
Jednak wzrost cen wiąże się nie tylko ze wzrostem popytu, ale również z ograniczonym dostępem do tych towarów. Obostrzenia dotyczące przemieszczania się mogą spowodować, iż bardzo popularne stanie się kupowanie w sieci, lub lokalne dostawy zamówionych produktów do domu. Takie dostawy wiążą się z dodatkowymi kosztami. Nikt z nas nie wie, jaki scenariusz napisze życie. Bądźmy dobrej myśli, że pandemia wkrótce ustanie i wszystko wróci do normy.
Wszystkim naszym czytelnikom życzymy zdrowia. Pozostańcie w domach i dbajcie o siebie i swoich bliskich.
Jak podaje Fresh Plaza, w 11 tygodniu 2020 r. popyt na cytrusy znacznie wzrósł. Sytuacja taka zaistniała ze względu na obawy konsumentów przed możliwym brakiem podaży oraz zdrowymi właściwościami cytrusów w obliczu zagrożenia COVID-19. Zgodnie z danymi popyt nadal rósł również w 12 tygodniu.
Czytaj dalejJak podaje portal www.sadyogrody.pl z powodu koronawirusa spodziewane są duże problemy przy zbiorze szparagów. Mowa tu przede wszystkim o regionie Nadrenii Północnej-Westfalii, który skupia największe hodowle szparagów w Niemczech. Przez zamknięcie granic nawet 5 tys. pracowników sezonowych z Polski może nie dotrzeć na niemieckie uprawy.
Czytaj dalejHiszpania jest najważniejszym krajem eksportującym świeże owoce i warzywa na świecie. W ubiegłym roku hiszpański eksport był rekordowo wysoki – 13,2 miliona ton o wartości 13,5 miliarda euro. Pod względem ilościowym jest to o siedem procent więcej niż w 2018 r. Nieco ponad 93% hiszpańskich owoców i warzyw jest wysyłanych do krajów Unii Europejskiej.
Czytaj dalejFresh Plaza donosi, że to dobry moment dla holenderskiej różowej cebuli. A to za sprawą braku tej cebuli w Indiach. Różowa cebula jest skrzyżowaniem białej i czerwonej cebuli i stała się coraz bardziej popularna w ostatnich latach. Ten produkt pozostaje jednak rynkiem niszowym.
Czytaj dalejEgipski sezon winogronowy zapowiada się dobrze, chociaż do jego rozpoczęcia pozostał jeszcze miesiąc. Pogoda była świetna, więc producenci oczekują wysokiej jakości winogron, a w ślad za jakością – wysokich cen. Jedynym nieznanym czynnikiem, który mógłby wpłynąć na przebieg kampanii jest koronawirus.
Czytaj dalej