Serdecznie zapraszamy na szkolenie na rzeczoznawcę w zakresie ustalania klas jakości świeżych owoców i warzyw, oraz z zasad pobierania prób do badań na pozostałości pestycydów.

Szkolenie odbędzie się w dniach 21 – 22.02.2023 w miejscowości Klaudyn k/Warszawy.

Zainteresowanych proszę o kontakt na maila: krystyna.szymanska@freshquality.pl

Telefon: +48 667 909 999

Serdecznie zapraszamy na szkolenie na rzeczoznawcę w zakresie ustalania klas jakości świeżych owoców i warzyw, oraz z zasad pobierania prób do badań na pozostałości pestycydów.

Szkolenie odbędzie się w dniach 23 – 24.11.2022 w miejscowości Klaudyn k/Warszawy.

Zainteresowanych proszę o kontakt na maila: krystyna.szymanska@freshquality.pl

Telefon: +48 667 909 999

Zostało to ogłoszone podczas Cytrusowego Stołu (Citrus Table), który odbył się we wtorek w Ministerstwie Gospodarki Wodnej, Rolnictwa, Zwierząt Gospodarskich, Rybołówstwa, Środowiska i Sytuacji Nadzwyczajnych Regionu Murcji, w którym opublikowano prognozę dla tej kampanii.

Szacuje się, że w tym roku Murcia wyprodukuje 807 000 ton cytrusów na 38 180 hektarach. „To najniższa produkcja w ciągu ostatnich siedmiu lat”, powiedział Remedios Garcia, dyrektor generalny ds. rolnictwa, przemysłu spożywczego i spółdzielni rolniczych, który przewodniczył forum. Oczekuje się, że produkcja mandarynek spadnie o 24%, pomarańczy o 14,6%, cytryn o 11%, a grejpfruta o 9,2%.

Spadek ten wynika głównie z nadmiernych opadów deszczu w fazie kwitnienia i zawiązywania owoców, a także z wysokich temperatur odnotowanych w późniejszych etapach, stwierdził Garcia. Ponadto wzrost kosztów produkcji i niskie ceny sprzedaży odnotowane w ostatnich latach sprawiły, że wielu rolników porzuciło swoją działalność, uznając ją za niezrównoważoną.

Murcia jest wiodącym eksporterem cytryn w kraju, z wysyłką o wartości 456 milionów euro, co potraja sprzedaż Alicante, drugiej prowincji o największym wolumenie sprzedaży za granicą.

W rzeczywistości cytryna jest najczęściej uprawianym gatunkiem w regionie i stanowi 70,9% owoców cytrusowych produkowanych w Murcji; następnie produkcja pomarańczy (13,4%), mandarynki (11,6%) i grejpfruta (4%).

Źródło: www.freshplaza.com

W tym roku nowy imbir w południowych Chinach został zebrany w czerwcu. Patrząc wstecz na cały sezon produkcyjny, z powodu ekstremalnych warunków pogodowych, nie tylko produkcja została zmniejszona o 20-30%, ale ogólna jakość nie jest idealna, a cena eksportowa jest niska.

Wraz z nadejściem października imbir z północy, reprezentowany przez imbir z Shandong, wkracza  w okres żniw. Ze względu na ogromną produkcję imbiru z Shandong, który pod względem smaku i wielkości lepiej nadaje się na eksport, nowy sezon produkcji imbiru w Shandong oznacza, że ​​rynek eksportowy imbiru będzie podlegał pewnym wahaniom.

Między lipcem a sierpniem obszary produkujące imbir w Shandong doświadczały częstych opadów deszczu, co miało ogromny wpływ na wzrost imbiru, a niektóre imbiry zostały całkowicie zanurzone przez deszcz. Znawcy branży przewidują, że zmniejszenie produkcji osiągnie 30% lub nawet więcej, ale wszystko stanie się jasne dopiero w momencie pojawienia się imbiru na początku października.

Jeśli chodzi o oczekiwania eksportowe, to w zeszłym roku cena eksportowa imbiru wynosiła około 1500 USD za tonę. W tym roku, ze względu na zmniejszenie produkcji, oczekuje się, że cena eksportowa osiągnie co najmniej 2000 USD za tonę- wzrost o ponad 30%. W ciągu ostatnich kilku miesięcy dewaluacja RMB ( renminbi – oficjalna nazwa chińskiej waluty, stosowana zamiennie z yuanem) była stosunkowo duża, co jest korzystne dla handlu eksportowego, ale ma bardzo ograniczony wpływ na pobudzenie rynku eksportowego imbiru. Po pierwsze, wielkość eksportu jest niewielka ze względu na obecny niski sezon. Po drugie, ogólna jakość imbiru nie jest zadowalająca, a wiele zakładów przetwórczych wstrzymało sprzedaż.

Źródło: www.freshplaza.com

Powszechnie wiadomo, że Indonezja ma najwyższą produkcję kokosa na świecie. Plantacje zajmują ponad 1500 hektarów na kilku wyspach wschodniej Indonezji.

Indonezja produkuje rocznie ponad 21,5 miliona ton kokosa. Oczekuje się, że w przyszłości będzie ona stale rosła ze względu na kilka różnych czynników. Po pierwsze, Indonezja ma typowy klimat tropikalny ze średnią roczną temperaturą powyżej 25℃. Po drugie, koszty pracy są stosunkowo niskie. Po trzecie, rząd wdraża różne polityki promujące przemysł kokosowy.

Choć Indonezja jest największym producentem kokosów, to jednak nie jest największym eksporterem. Krajem, który każdego roku eksportuje najwięcej, są Filipiny. Na razie eksport z Indonezji dotyczy półłuskanych kokosów wysyłanych do Malezji i Singapuru. Te orzechy kokosowe są świeżo zbierane ręcznie w ciągu 60 dni.  Indonezja ma dużą populację i większość orzechów kokosowych jest sprzedawana w kraju. Ponadto, wraz z szybkim rozwojem przemysłu oleju kokosowego w Indonezji, popyt na orzechy kokosowe gwałtownie wzrósł w ciągu ostatnich kilku lat. W sumie na eksport pozostało mniej orzechów kokosowych.

Kokos młody w charakterystycznym cylindrycznym kształcie, co ułatwia spożywanie

Z palmy kokosowej zabierane są ogromne, zielone owoce, które po obraniu są białe i mają stożkowaty czubek. Woda kokosowa przez wiele osób jest uznawana za najlepszy i najzdrowszy napój na świecie. Im młodszy jest kokos, tym więcej ma wartości odżywczych.  Białą warstwę można zdjąć i zostanie  nam jasna łupina. Aby dostać się o wnętrza owocu wystarczy ściąć górną warstwę i otworzyć go nożem, albo nawet korkociągiem tak żeby włożyć słomkę. Woda kokosowa ma w sobie wiele składników odżywczych, głównie potas, magnez, wapń, a także witaminy z grupy B-  B1, B2, B3, B5, B6, oraz C. To naturalny izotonik.

Źródło: www.freshplaza.com

Hodowcy z okręgu Mandsaur w Madhya Pradesh palą swoje zbiory czosnku, ponieważ ceny czosnku spadły z 25-30 rupii za kilogram w zeszłym roku do  2 – 5 rupii za kilogram w tym roku. To niewiarygodnie niskie ceny, biorąc pod uwagę, że każdy rolnik wydał od 35 do 40 rupii za kilogram uprawy w ciągu ostatnich 6-7 miesięcy.

Rolnik z kluczowego regionu Kota produkującego czosnek w Radżastanie powiedział, że wyhodowanie tego czosnku zajęło mu sześć miesięcy. Przechowuje go przez sześć miesięcy, a teraz otrzymuje cenę 2-3 rupii za kg. Oczywiście będzie próbował sprzedać, a jeśli tak się nie stanie to nakarmi nim zwierzęta, albo wyrzuci.

[ 100 INR ( rupia indyjska) = 1,20 EUR ]

Źródło: www.freshplaza.com

Sezon 2022 w branży malinowej z pewnością na długo zapadnie w pamięci i nie będzie to szczęśliwe wspomnienie dla polskich producentów malin – informują analitycy projektu EastFruit, powołując się na portal fresh-market. Był to sezon wielkich nadziei, które zdawały się spełniać na początku, a potem seria gorzkich rozczarowań, gdy ceny, zwłaszcza malin do przetwórstwa, gwałtownie spadły.

Rozczarowująca jest również sytuacja pod koniec bieżącego sezonu na sprzedaż polskich malin. Według producentów zbiory powtarzających się malin były całkiem dobre, jednak większość jagód była bardzo złej jakości ze względu na warunki pogodowe. Miało to negatywny wpływ na ceny w tym segmencie, które wcześniej i tak nie były bardzo wysokie.

W segmencie malin przemysłowych ceny skupu spadły nie tylko poniżej poziomu z analogicznego okresu ubiegłego roku, ale również poniżej poziomu cen sprzedaży z początku sierpnia obecnego celu. Teraz ceny skupu malin wahają się od 6,00 zł/kg do 7,50 zł/kg.

Nie lepiej sytuacja ma się dla producentów malin na rynek świeży. Również tutaj obfitość jagód gorszej jakości obniżyła ceny, które spadły o 7,5% w porównaniu z dwoma tygodniami i aż o 34% w porównaniu z tym samym okresem ubiegłego roku.

Źródło: www.east-fruit.com 

Włoskie Międzybranżowe Stowarzyszenie Gruszowe OI Pera powołało w środę 14 września 2022 r. Komitet Koordynacyjny w sprawie ogólnej analizy sytuacji w sektorze. W oparciu o dane od reprezentatywnych członków organizacji w regionie Emilia Romagna, szacunkowe zbiory w połowie lipca dla odmian letnich zostały zaktualizowane. Pod względem plonowania wcześniejsze szacunki nie odbiegają znacząco od sytuacji na polach, gdyż w połowie lipca uwzględniono już negatywne skutki wysokich temperatur i suszy.

Zaktualizowane dane wskazują na małe rozmiary, a plon odmian letnich klasy I szacuje się obecnie na mniej niż 40% całkowitego zbioru, w porównaniu do średnio 50% w normalnym roku.

Wśród rozmiarów klasy I około 45% składa się z kalibrów 60-65, w porównaniu do 28% w zeszłym roku i około 20% w bardziej udanych latach.

Prezes OI Pera Gianni Amidei stwierdził, że sytuacja jest niepokojąca. Niestety rosnące koszty nie są wprost proporcjonalne do wielkości owocu, więc konieczna jest optymalizacja, aby nawet najmniejsze rozmiary mogły zapewnić dochód. W związku z tym OI Pera zleciła również przeprowadzenie badania naukowego przeprowadzonego przez Uniwersytet Boloński w celu uzyskania przeglądu kosztów uprawy po wzroście cen surowców.

Obecnie rosnący koszt na hektar znacznie przekracza próg 20 000 euro dla gruszek Abate w prowincjach Ferrara i Modena. To o około 3000 euro więcej niż przed ostatnimi podwyżkami cen, kiedy jednak koszt był również wysoki. Wzrost kosztów wzrostu wynika prawie wyłącznie ze wzrostu kosztów surowców, przy czym +80% kosztów energii i +35% środków ochrony roślin i nawozów. Są to wartości średnie, ale w niektórych przypadkach odnotowuje się nawet 90% wzrost.

Oczywiste jest, że koszt na jednostkę produktu zależy od średniego plonu z hektara. Jeśli jest to normalne, rosnący koszt Abate Fetel wynosi około 0,90 eurocenta za kilogram za cały produkt łącznie (klasa I + klasa II + produkt nienadający się do użytku). Niestety wniosek jest bardzo prosty, dlatego wysoki koszt uprawy z hektara w połączeniu z niskimi plonami, procent produktu handlowego poniżej średniej i wiele małych rozmiarów sprawi, że bardzo trudno będzie zagwarantować plantatorom dochód.

Jakość gruszek pod względem smaku i wyglądu jest doskonała pomimo niewielkich rozmiarów. Pod tym względem jest to najlepszy zbiór od dłuższego czasu. Warunki pogodowe spowodowały zatem niższe plony z jednej strony, ale także wyższe wartości Brixa z drugiej.

Pozostaje tylko przekonać detalistów i konsumentów, że tegoroczne gruszki są nie tylko bardzo zdrowe, ale i bardzo smaczne, bo na szczęście wielkość w ogóle nie wpływu na smak.

Źródło: www.freshplaza.com

Awokado w Chile rozpoczyna nowy sezon z 14,4% mniejszą produkcją z powodu mrozu.Według Mundoagro, Chile wyprodukuje w sezonie 2022/23 186 423 ton awokado, tj. 14,4% mniej niż 217 000 ton wyprodukowanych w poprzednim sezonie. Przyczyny tego spadku są związane z niekorzystnymi warunkami pogodowymi, takimi jak susza, a przede wszystkim mróz, który dotknął uprawy na przełomie maja i czerwca.

Szacuje się, że 55% produkcji będzie przeznaczone na eksport, głównie do Europy Zachodniej, obszaru, który ugruntował swoją pozycję jako jeden z głównych kierunków handlowych chilijskiego awokado. Pozostałe 45% trafi na rynek krajowy, pozycjonując go jako jedną z głównych upraw w kraju, który sprzedaje większość swojej produkcji w Chile.

Źródło: www.freshplaza.com