III ZJAZD 12-14.10.2016 Ocypel

Uprzejmie zapraszamy na TRZECI ZJAZD FRESH QUALITY ACADEMY

w dniach 12 – 14.10.2016

Temat: „Szkolenie specjalistyczne rozszerzające wiedzę o jakości handlowej świeżych owoców i warzyw”

Cel szkolenia: podniesienie profesjonalizmu kontrolerów jakości handlowej świeżych owoców i warzyw z sieci handlowych, z firm handlowych, grup producentów, oraz osób zamawiających towar

Organizator: Firma FRESH QUALITY Krystyna Szymańska

Tel. 667 909 999, e-mail: krystyna.szymanska@freshquality.pl

Termin : 12 – 14.10.2016

Czas trwania: 3 dni

Miejsce : Szkolenie w Sali konferencyjnej, a zakwaterowanie w Apartamentach 2 – 4 osobowych w Ośrodku Wypoczynkowym Mleczarz, ul. Szkolna 16, 83-241 Ocypel

Gmina Lubichowo, powiat starogardzki, województwo pomorskie

Link do strony: http://www.mleczarz-ocypel.pl

Tematy wykładów:

1. Jakość warzyw korzeniowych (marchew, seler, pietruszka, por) – wykładowca Michał Gulczyński GPOiW POLFARM

2. Jakość warzyw spod osłon – wykładowca dr Agnieszka Stępowska z Instytutu Warzywnictwa w Skierniewicach

3. Jakość handlowa winogron, granatów i fig. Interpretacja wad i przyczyny ich powstawania, cechy naturalne, odmiany, dostępność, przechowywanie  – wykładowca Beata Piega z firmy UNIVEG TRADE POLAND

4. Jesień – rozpoczęcie sezonu jabłkowego, początek handlu, odmiany dostępne w sprzedaży i ich jakość handlowa – wykładowca Katarzyna Zygmuntowska, absolwentka Wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu SGGW w Warszawie, pracuje dla portalu fresh-market.pl

5. Warsztaty z oceny jakości próbek świeżych owoców i warzyw – prowadząca Krystyna Szymańska Fresh Quality

III Zjazd był udany

Uczestnikami spotkania byli pracownicy sieci: MILA, Auchan, Stokrotka, Topaz i jeszcze jednej sieci, oraz firm: POLFARM, Amplus, Crawford, Liwro, Pazal, UNIVEG TRADE, Goźlin – Sad, Wojciech Sało i 3 innych firm. Byli to pracownicy działu kontroli jakości, pracujący na platformach logistycznych, osoby zamawiające towar, handlowcy.

Oprócz ciekawych wykładów, dużym zainteresowaniem cieszyła się część praktyczna, gdzie dyskutowano nad konkretnymi próbkami winogron, granatów, fig. Oceniano również jakość przygotowanych prób pomidorów i innych produktów. Dyskutowano nad zmianami przepisów. Ciekawym doświadczeniem dla wszystkich było rozpoznawanie odmian jabłek omawianych podczas wykładu w piątek.

Wieczorem, mogliśmy smakować dania z dziczyzny i kontynuować dyskusję.