Europejski rynek mango przechodzi trudny okres w wyniku wysokiej podaży mango w stosunku do malejącego popytu. Malejący popyt związany jest z coraz większą podażą owoców pestkowych i inne owoce sezonowe, takie jak truskawki i maliny.
Miesiąc: kwiecień 2018
Hiszpania. Pierwsze arbuzy, melony nieco opóźnione
W regionie Almerii rozpoczęły się pierwsze zbiory arbuzów, a na melony przyjdzie poczekać jeszcze około 2 tygodnie.
Przewiduje się, że kampania arbuzowa będzie na podobnym poziomie, jak w roku ubiegłym. Szczególnie jeśli chodzi o arbuzy i melony Piel de Sapo. Kampania jest zagrożona niedoborem wody na północy Almerii i w Murcji, ale areały upraw nie zostały zmniejszone. Tylko w przypadku melonów Miodowych i Galia z Almerii można mówić o zmniejszeniu areału upraw.
Kłopoty z włoską radicchio
Dobrych zbiorów radicchio w tym sezonie we Włoszech raczej nie można oczekiwać. Ceny więc będą wysokie, a podaż niska. Wpływ na to miała oczywiście pogoda, bo jeśli chodzi o nasadzenia, to nic się w tym względzie nie zmieniło.
Sezon szparagowy rozpoczęty
Pierwsze zbiory hiszpańskich szparagów już za nami. Jako pierwsze są zazwyczaj zbiory szparagów z Granady, które w bieżącym roku przebiegły przy bardzo trudnej sytuacji pogodowej. Ulewne deszcze w połowie marca i bardzo niska temperatura zrobiły swoje i straty w zbiorach szparagów były ogromne, liczone w milionach euro.
W ostatnich dniach ceny szparagów mocno poszły w dół. Nakładają się bowiem na siebie zbiory hiszpańskie, włoskie, niemieckie i holenderskie, a wkrótce pojawią się pierwsze polskie szparagi.
Cytryny argentyńskie znów w USA
Pierwsze dostawy argentyńskiej cytryny na rynek Ameryki Północnej są już w drodze. Po wielu latach nieobecności argentyńskiej cytryny na rynku amerykańskim znów będzie szansa jej sprzedaży w amerykańskich marketach.
Stowarzyszenie producentów owoców cytrusowych Argentine Northwest (Acnoa) bardzo liczy na kontynuację współpracy z USA i zwraca ogromną uwagę na jakość produktu, bezpieczeństwo fitosanitarne i zachowanie wszelkich standardów zatwierdzonych przez odbiorcę – przy produkcji, w procesie dojrzewania i konfekcjonowania.
Szkolenie na rzeczoznawcę 23-24.05.2018
W programie: szkolenie na rzeczoznawcę w zakresie ustalania klas jakości świeżych owoców i warzyw, oraz szkolenie z zasad pobierania próbek roślin i produktów roślinnych na obecność pozostałości środków ochrony roślin, do oceny jakości i badań fizyko-chemicznych.
Zainteresowanych prosimy o kontakt: krystyna.szymanska@freshquality.pl lub telefonicznie 667909999
Organizator Fresh Quality Krystyna Szymańska
Parę słów o sytuacji na rynku bananów
Jak podaje Fresh Plaza w ubiegłym roku znacząco wzrósł światowy eksport bananów. Producenci bananów wyeksportowali o około dziesięć procent więcej bananów niż w 2016 roku. Dane te obejmują około milion ton platanów (bananów do gotowania).
W ostatnim dziesięcioleciu eksport bananów rósł w miarę systematycznie o około pół miliona ton rocznie. Największymi eksporterami bananów są: Ekwador ( około 1/3 rynku światowego), Gwatemala ( około 13 % światowego rynku), Kostaryka, Filipiny i Kolumbia.