Hiszpania. W Hiszpanii, w regionie Kastylia-La Mancha trwa właśnie kampania cebulowa. Jak podaje portal www.fresh-market.pl zbiory cebuli Medio Grano są prawie zakończone, a od połowy lipca będą trwały zbiory cebuli Grano, która cieszy się dużym popytem na rynku światowym ze względu na jakość i trwałość w przechowywaniu. Zbierana obecnie cebula Grano ma długi okres przydatności do spożycia i będzie przechowywana do lutego, marca lub nawet kwietnia. Jakość tej cebuli oceniana jest bardzo wysoko. Oczywiście, jeśli pogoda będzie sprzyjała, a to trudno przewidzieć. Burze gradowe zniszczyły ostatnio około 75 hektarów cebuli.
Czytaj dalejMiesiąc: lipiec 2020
Wzrost importu do Unii Europejskiej z Maroka i Turcji
Ceny pomidorów są obecnie niskie ze względu na nadpodaż, która przekracza popyt. Sytuacja na rynku ze względu na koronawirus nie jest tak stabilna, jak do tej pory. W obecnej sytuacji Komisja Europejska prognozuje 2% redukcję ilości pomidorów w 2020 roku. W wydanym ostatnio raporcie Komisja zwraca uwagę na 7% spadek produkcji w Hiszpanii, która, jak wiadomo, jest wiodącym producentem pomidorów w Europie. Ten spadek znajduje odzwierciedlenie w ogólnoeuropejskiej sytuacji – przy czym spadek produkcji całej Unii Europejskiej szacowany jest na 2%.
Czytaj dalejUkraina i Mołdawia rozpoczynają zbiór wczesnych jabłek
Na Ukrainie, jak podaje portal www.fresh-market.pl, sezon rozpoczął się z tygodniowym opóźnieniem. Ceny są niemal dwukrotnie wyższe w porównaniu do początku sezonu w ubiegłym roku. Za pierwsze partie wczesnych odmian jabłek trzeba zapłacić w przeliczeniu na złotówki 2,20 – 3,50 zł/kg. Partie są na razie niewielkie, tak więc nie ma jeszcze mowy o obrocie hurtowym. Popyt jest również niski, a producenci czekają na nieco późniejsze odmiany.
Czytaj dalejBrokuły – samo zdrowie
Choć sezon brokułowy trwa, to specjaliści są zdania, że dopiero późna jesień to najlepszy czas na brokuły. Brokuł zwany również kapustą szparagową jest blisko spokrewniony z kalafiorem.
Brokuły są coraz częściej i chętniej uprawiane w Polsce. Potrafią przetrwać pierwsze przymrozki, a podobno przemarznięte brokuły zawierają więcej korzystnych składników. Brokuł może mieć różne barwy, od zielonej po fioletową. To warzywo jest w całości jadalne – można zjeść zarówno róże, jak i łodygę.
Czytaj dalejJarmuż – zielone super food
Czy wiesz, że jarmuż
• ma więcej witaminy C niż pomarańcza
• ma więcej witaminy A niż jakiekolwiek zielone warzywa,
• ma więcej wapnia niż mleko
Czytaj dalej