Serdecznie zapraszamy na IX zjazd FRESH QUALITY ACADEMY

w dniach 16 – 18.10.2019

Temat: „Szkolenie specjalistyczne rozszerzające wiedzę o jakości handlowej świeżych owoców i warzyw”

Cel szkolenia: zdobycie wiedzy praktycznej i podniesienie profesjonalizmu kontrolerów jakości handlowej świeżych owoców i warzyw z sieci handlowych, z firm handlowych, grup producentów, oraz kupców.

 

Tematy wykładów:

1 – „ Jak zmniejszyć straty świeżych owoców i warzyw w drodze od producenta do konsumenta” – wykład Krystyna Szymańska Fresh Quality

2 – „ Warzywa psiankowate (  papryka i pomidory ): dostępne typy handlowe i odmiany, charakterystyka, dostępność, problemy jakościowe i sposoby przechowywania – rozwiązania praktyczne w ich obrocie towarowym w Polsce. – wykład Tomasz Marasik firma Toma Seeds

3 – „ Jakość jabłek i gruszek w handlu międzynarodowym, wymagania rynku” – wykład Rafał Kosiński z firmy SERVICE2FRUIT

4 – Warsztaty praktyczna ocena jakości produktów: cytrusy, jabłka, ziemniaki, winogrona i inne – prowadzi Krystyna Szymańska Fresh Quality

5 – „ Choroby fizjologiczne warzyw w uprawie i podczas przechowywania” – wykład dr Maria Grzegorzewska Pracownia Przechowalnictwa i Fizjologii Pozbiorczej Owoców i Warzyw Instytut Ogrodnictwa

 

Zapraszam Krystyna Szymańska

Chcielibyśmy poinformować wszystkich zainteresowanych, iż po raz kolejny obecni będziemy na Konferencji Fresh Market. W tym roku będzie to w czwartek, 3 października w  Mazurkas Conference Centre w Ożarowie Mazowieckim.

Nie będziemy mieli stoiska, ale w ciągu dnia  będzie wiele sposobności, żeby spokojnie porozmawiać, czy też po prostu spotkać się przy filiżance kawy.

Do zobaczenia w przyszłym tygodniu!

Krystyna Szymańska

Sezon tureckich cytryn jest już w pełnym rozkwicie.  Sezon nie łatwy, jak się okazuje – dużo drobnych kalibrów, wysokie koszty uprawy, a do tego  bardzo niski popyt. Pierwsza odmianą jest zwykle  Enterdonat, która otwiera sezon tureckich cytryn. Ceny cytryny bardzo wysokie i nijak nie przystawały do poziomu cen sprzedaży dla eksporterów.

Czytaj dalej

Fresh Plaza podaje najnowsze dane dotyczące badań przeprowadzonych przez Stowarzyszenie Producentów i Dystrybutorów (AECOC), przy współpracy Hiszpańskiego Stowarzyszenia Tektury Falistej (AFCO), dotyczące rodzaju opakowań do świeżych owoców i warzyw. Badanie przeprowadzone wśród hiszpańskich konsumentów owoców i warzyw wykazały, że 57% konsumentów byłoby skłonnych zapłacić więcej za owoce i warzywa zapakowane w materiał przyjazny dla środowiska. Takie właśnie opakowania są coraz ważniejszym czynnikiem przy podejmowaniu decyzji o zakupie. 45% respondentów badania chciałoby móc znaleźć więcej lokalnych produktów od lokalnych producentów, a co czwarty domaga się stosowania opakowań o mniejszym wpływie na środowisko.

Czytaj dalej

NEPG ( North –  Western European Potato Growers)  szacuje, że prognozowane zbiory ziemniaków na 2019 r. mają być  o 3% wyższe od średniej i wyniosą od 27 do 27,3 mln ton. Są to zbiorcze dane dla 5 wiodących krajów ziemniaczanych, czyli Anglii, Francji, Niemiec, Holandii i Belgii.  Jest to o 3% więcej niż średnia z 5 ostatnich lat i o 12% więcej niż przed rokiem. Na tym etapie szacunki opierają się głównie na próbnych wykopach. Niemniej NEPG podkreśla, że ​​jest to szacunek – ostateczne wykopki próbne odbędą się na początku października, a niemalże cała uprawa jest nadal na polach.

Czytaj dalej

Jak poinformował w poniedziałek rząd premiera Pedra Sancheza, największe od 140 lat powodzie we wschodniej Hiszpanii, w wyniku których od czwartku zginęło sześć osób, doprowadziły do zniszczenia upraw rolnych i sadowniczych na obszarze przekraczającym 300 tysięcy hektarów.

Największe straty w rolnictwie odnotowano w prowincji Alicante, na wschodzie kraju. Pomiędzy miastami Elche i Pilar de la Horadada całkowitemu zniszczeniu uległy uprawy warzyw, winnice, a także sady drzew cytrusowych usytuowane na obszarze o powierzchni ponad 150 tysięcy hektarów.

www.tvnmeteo.pl

Naukowcy odkryli, że awokado jest cudownym pożywieniem, które może pomóc osobom otyłym w zmianie nawyków żywieniowych. Jest  bardzo pomocne w zwiększaniu zadowolenia z posiłku wśród otyłych dorosłych i zaspokojeniu głodu. Odkrycia sugerują, że proste zmiany diety mogą mieć istotny wpływ na radzenie sobie z głodem i wspomaganie kontroli metabolicznej.

Czytaj dalej

Belgia i Holandia. Jak podaje Service2fruit w ubiegłym tygodniu większość producentów zajęta była zbieraniem gruszki Konferencji. Belgia i  holenderska prowincja Zeeland są właśnie w drugim tygodniu zbiorów, a w rejonach nadrzecznych w pierwszym pełnym tygodniu zbiorów. Wiele firm zaczęło zbiory od  Elstara i Konferencji. Zbiory Konferencji rozpoczęto jednak wcześniej, niż to być powinno, a  przy jabłkach Elstar problemem okazało się wybarwienie, szczególnie przy starszych mutantach. Rozpoczęcie od zbioru gruszek niesie za sobą ryzyko mniejszego kalibru. Za to być może poprawi to rozmiar jabłek, gdyż  owoce  nadal pozostają na drzewach.

Czytaj dalej

Właśnie rozpoczyna się zbiór granatów hiszpańskich prowincjach Walencji i Castellón, gdzie w ostatnich dniach spadły obfite opady. Rynki europejskie są bardzo zainteresowane hiszpańskimi granatami, gdyż  sezon turecki  jeszcze się nie rozpoczął, a popyt jest dość wysoki. Na razie deszcze nie odbijają się na jakości granatów, ale jeśli nadal będzie padać,  granaty mogą pękać. Ogólnie o tej kampanii można  już powiedzieć, że wielkość produkcji spadła o około 20–25% w porównaniu z ubiegłym rokiem i brakuje dużych kalibrów.

Czytaj dalej