Zgodnie z norma dla brzoskwiń i nektarynek zawartą w Rozporządzeniu UE nr 2019/428 od 1 lipca nie można wprowadzać do obrotu owoców o wielkości 51-56mm (kaliber D). Najmniejsze owoce dopuszczalne to kaliber C.
Miesiąc: czerwiec 2019
Sezon paprykowy już wkrótce
Papryka jest bogatym źródłem witaminy C – jedno warzywo zaspokaja dziennie zapotrzebowanie dorosłej osoby na tę witaminę. Witamina B6 (pirydoksyny) znajdująca się w papryce poprawia proces tworzenia się czerwonych krwinek, a witamina K1 ma wpływ na krzepliwość i zdrowe kości. Zaś potas zawarty w papryce wpływa korzystnie na pracę układu krwionośnego. Warzywo jest również bogate przeciwutleniacze – w szczególności witaminę E oraz A, które zapobiegają chorobom serca i pomagają zachować dobry wzrok.
Sezon truskawkowy w pełni
Skup truskawek do przetwórstwa ruszyły w tym roku nieco później – pod koniec pierwszego tygodnia czerwca. A to za przyczyną problemów podażowych, które były spowodowane niekorzystnymi warunkami pogodowymi. Są rejony, np. Mazowsze, które nie narzekają na braki wody, ale za to borykają się z pleśnią, w innych rejonach plantacje wymagają nawodnienia, ponieważ susza nie odpuszcza.
Straty w sadach spowodowane przymrozkami mogą być duże
Portal www.sadownictwo.com.pl w ślad za telewizją Mazovia porusza kolejny ważny dla sadowników problem, a mianowicie straty poprzymrozkowe. Niestety wieści z sadów nie są optymistyczne. Po dość łagodnej zimie przyszły wiosenne przymrozki, które w niektórych rejonach kraju uczyniły wiele szkód. Na przykład na Mazowszu straty w niektórych odmianach sięgają nawet 80%. Niestety chodzi to m.in. o odmianę Kordia, która jest bardzo ceniona odmiana na rynku, a dla producentów zwykle jest ona najbardziej dochodowa.