Papryka jest bogatym źródłem witaminy C – jedno warzywo zaspokaja dziennie zapotrzebowanie dorosłej osoby na tę witaminę. Witamina B6 (pirydoksyny) znajdująca się w papryce poprawia proces tworzenia się czerwonych krwinek, a witamina K1 ma wpływ na krzepliwość i zdrowe kości. Zaś potas zawarty w papryce wpływa korzystnie na pracę układu krwionośnego. Warzywo jest również bogate przeciwutleniacze – w szczególności witaminę E oraz A, które zapobiegają chorobom serca i pomagają zachować dobry wzrok.

Czytaj dalej

Skup truskawek do przetwórstwa ruszyły w tym roku nieco później  – pod koniec pierwszego tygodnia czerwca. A to za przyczyną problemów podażowych, które były spowodowane niekorzystnymi warunkami pogodowymi. Są rejony, np. Mazowsze, które nie narzekają na braki wody, ale za to  borykają się z pleśnią, w innych rejonach plantacje wymagają nawodnienia, ponieważ susza nie odpuszcza.

Czytaj dalej

Portal www.sadownictwo.com.pl  w ślad za telewizją Mazovia porusza kolejny ważny dla sadowników problem, a mianowicie straty poprzymrozkowe. Niestety wieści z sadów nie są optymistyczne.  Po dość łagodnej zimie przyszły wiosenne przymrozki, które w niektórych rejonach kraju uczyniły wiele szkód. Na przykład na Mazowszu straty w niektórych odmianach sięgają nawet 80%. Niestety chodzi to m.in. o odmianę Kordia, która jest bardzo ceniona odmiana na rynku, a dla producentów zwykle jest ona najbardziej dochodowa.

Czytaj dalej