Optymalne warunki przechowywania oraz wrażliwość i produkcja etylenu poszczególnych owoców i warzyw. |
Warzywa
PRODUKT |
TEMPERATURA
Stopnie Celsjusza |
WILGOTNOŚĆ
względna
powietrza % |
OKRES
PRZECHOWY-
WANIA |
PRODUKCJA
ETYLENU |
WRAZLIWOŚĆ NA ETYLEN |
Bakłażan |
8-12 |
90-95 |
1-2 tygodni |
N |
ŚR |
Brokuły |
0 |
90-95 |
7-14 dni |
|
W |
Burak ćwikłowy |
2-5 |
95-98 |
8 miesięcy |
|
W |
Cebula sucha |
-1 do 0 |
70-80 |
1-8 miesięcy |
BN |
N |
Cukinia |
8-10 |
90-95 |
1-2 tygodni |
|
W |
Cykoria sałatowa |
0-1 |
95-100 |
2-4 tygodnie |
BN |
ŚR |
Czosnek |
0 |
70 |
6-8 miesięcy |
BN |
N |
Fasola szparagowa |
7-8 |
95-100 |
1-2 tygodnie |
N |
ŚR |
Groch w strąkach |
0 |
95-100 |
1-3 tygodnie |
BN |
ŚR |
Kalafiory |
0-1 |
95-100 |
2-4 tygodnie |
BN |
W |
Kapusta brukselka |
0-1 |
95-100 |
3-5 tygodni |
BN |
W |
Kapusta głowiasta
wczesna |
0-1 |
95-100 |
3-6 tygodni |
BN |
W |
Kapusta głowiasta |
0-1 |
95-100 |
5-6 miesięcy |
BN |
W |
Kapusta pekińska |
0-1 |
95-100 |
2-6 miesiące |
BN |
SR – W |
Karczochy |
0-1 |
95-100 |
2-3 tygodnie |
BN |
N |
Kukurydza słodka |
0 |
95-98 |
4-8 dni |
N |
N |
Marchew młoda |
0-1 |
95-100 |
10-14 dni |
BN |
W |
Marchew |
0-1 |
95-100 |
3-6 miesięcy |
BN |
W |
Młode warzywa w pęczkach |
0-1 |
95-98 |
7-10 dni |
|
W |
Natka |
0-1 |
95-98 |
7-14 dni |
|
W |
Ogórki |
8-11 |
90-95 |
1-2 tygodnie |
N |
W |
Papryka |
7-10 |
90-95 |
2-3 tygodnie |
N |
N |
Pieczarki |
0 |
90-95 |
5-7 dni |
BN |
ŚR |
Pomidory zapalone |
12-15 |
90 |
2-3 tygodnie |
BN |
W |
Pomidory dojrzewające |
10-12 |
90 |
1-2 tygodnie |
|
|
Pomidory dojrzałe |
8-10 |
90 |
1 tydzień |
W |
N |
Pory |
0-1 |
95-100 |
1-3 miesiące |
BN |
ŚR |
Sałaty |
0-1 |
95-100 |
1-4 tygodni |
BN |
W |
Selery korzeń |
1 |
95-98 |
3-6 miesięcy |
N |
W |
Selery naciowe |
0-1 |
95-100 |
1-3 miesiące |
BN |
ŚR |
Szparagi |
0-2 |
95-100 |
2-3 tygodnie |
BN |
ŚR |
Szpinak |
0-1 |
95-100 |
1-2 tygodnie |
BN |
W |
Ziemniaki wczesne |
10-15 |
90-95 |
10-14 dni |
BN |
ŚR |
Ziemniaki dojrzałe |
4-5 |
95-98 |
5-10 miesięcy |
BN |
ŚR |
|
Owoce
PRODUKT |
TEMPERATURA
Stopnie Celsjusza |
WILGOTNOŚĆ
Względna powietrza % |
OKRES
PRZECHOWYWANIA |
PRODUKCJA
ETYLENU |
WRAZLIWOŚĆ NA ETYLEN |
Arbuzy |
10-12 |
90 |
2-3 tygodnie |
BN |
W |
Awokado niedojrzałe |
5,5-8 |
85-90 |
3-4 tygodnie |
W |
W |
Awokado dojrzałe |
2-5 |
86-90 |
1-2 tygodnie |
W |
W |
Banany zielone |
13-15 |
90-95 |
1-4 tygodni |
ŚR |
W |
Brzoskwinie |
-1-0 |
90-95 |
2-6 tygodni |
ŚR |
ŚR |
Czereśnie |
-1-0 |
90-95 |
2-3 tygodnie |
BN |
N |
Gruszki |
-1,5 do 0,5 |
90-95 |
2-7 tygodni |
W |
W |
Jabłka |
0-4 |
90-95 |
1-8 miesięcy |
BW |
W |
Jabłka Idared |
3,5-4,5 |
90-95 |
5 miesięcy |
BW |
W |
Jabłka Golden D. |
1,5-2 |
90-95 |
4-6 miesięcy |
BW |
W |
Melony siatkowane
niedojrzałe |
4-5 |
90 |
1-3 tygodni |
W |
SR |
Melony siatkowane
dojrzałe |
2-3 |
90 |
2 dni |
W |
W |
Melony inne |
10-15 |
90 |
1 miesiąc |
ŚR |
W |
Morele |
-1-0 |
90-95 |
1-4 tygodni |
ŚR |
ŚR |
Nektarynki |
-1-0 |
90-95 |
2-6 tygodni |
ŚR |
ŚR |
Cytryny |
10-11 |
90 |
1-6 miesięcy |
|
|
Navel hiszpańskie |
2-3 |
90 |
2-3 miesięce |
BN |
|
Valencia late hiszpańskie |
2 |
90 |
3-4 miesiące |
BN |
|
Grapefruity Floryda |
10 |
90 |
4-6 tygodni |
|
|
Grapefruity Izrael |
10-12 |
90 |
10-16 tygodni |
|
|
Pomelo |
7-9 |
90 |
3 miesiące |
|
|
Mandarynki |
4-8 |
90 |
3-8 tygodni |
|
|
Klementynki |
4-5 |
90 |
4-6 tygodni |
|
|
Kiwi |
-0,5 do 0 |
90-95 |
2-3 miesiące |
N |
W |
Śliwki |
-0,5 do 0 |
90-95 |
2-5 tygodni |
ŚR |
ŚR |
Truskawki |
0 |
90-95 |
2-7 dni |
N |
N |
Winogrona |
-1 do 0 |
90-95 |
1-6 miesięcy |
BN |
N |
Wiśnie |
0 |
90-95 |
3-7 dni |
BN |
N |
|
Objaśnienia
Produkcja etylenu
BN = bardzo niska ( <0,1 μL/kg-godz. W 20̊ C)
N = niska ( 0,1 – 1,0 μL/kg-godz. W 20̊ C)
Śr = średnia ( 1 – 10,0 μL/kg-godz. W 20̊ C)
W = wysoka ( 10 – 100 μL/kg-godz. W 20̊ C)
BW = bardzo wysoka ( > 100 μL/kg-godz. W 20̊ C)
Wrażliwość na etylen
N – niska
Śr – średnia
W – wysokaOpracowane na podstawie zaleceń wydanych przez Narodowy Instytut Produktów Świeżych, 440 market Towers, 1 nine Elms Lane London, SW 8 5 NN |