Warunki transportu i przechowywania

Optymalne warunki przechowywania oraz wrażliwość i produkcja etylenu poszczególnych owoców i warzyw.

Warzywa

PRODUKT TEMPERATURA
Stopnie Celsjusza
WILGOTNOŚĆ
względna
powietrza %
OKRES
PRZECHOWY-
WANIA
PRODUKCJA
ETYLENU
WRAZLIWOŚĆ NA ETYLEN
Bakłażan 8-12 90-95 1-2 tygodni N ŚR
Brokuły 0 90-95 7-14 dni W
Burak ćwikłowy 2-5 95-98 8 miesięcy W
Cebula sucha -1 do 0 70-80 1-8 miesięcy BN N
Cukinia 8-10 90-95 1-2 tygodni W
Cykoria sałatowa 0-1 95-100 2-4 tygodnie BN ŚR
Czosnek 0 70 6-8 miesięcy BN N
Fasola szparagowa 7-8 95-100 1-2 tygodnie N ŚR
Groch w strąkach 0 95-100 1-3 tygodnie BN ŚR
Kalafiory 0-1 95-100 2-4 tygodnie BN W
Kapusta brukselka 0-1 95-100 3-5 tygodni BN W
Kapusta głowiasta
wczesna
0-1 95-100 3-6 tygodni BN W
Kapusta głowiasta 0-1 95-100 5-6 miesięcy BN W
Kapusta pekińska 0-1 95-100 2-6 miesiące BN SR – W
Karczochy 0-1 95-100 2-3 tygodnie BN N
Kukurydza słodka 0 95-98 4-8 dni N N
Marchew młoda 0-1 95-100 10-14 dni BN W
Marchew 0-1 95-100 3-6 miesięcy BN W
Młode warzywa w pęczkach 0-1 95-98 7-10 dni W
Natka 0-1 95-98 7-14 dni W
Ogórki 8-11 90-95 1-2 tygodnie N W
Papryka 7-10 90-95 2-3 tygodnie N N
Pieczarki 0 90-95 5-7 dni BN ŚR
Pomidory zapalone 12-15 90 2-3 tygodnie BN W
Pomidory dojrzewające 10-12 90 1-2 tygodnie
Pomidory dojrzałe 8-10 90 1 tydzień W N
Pory 0-1 95-100 1-3 miesiące BN ŚR
Sałaty 0-1 95-100 1-4 tygodni BN W
Selery korzeń 1 95-98 3-6 miesięcy N W
Selery naciowe 0-1 95-100 1-3 miesiące BN ŚR
Szparagi 0-2 95-100 2-3 tygodnie BN ŚR
Szpinak 0-1 95-100 1-2 tygodnie BN W
Ziemniaki wczesne 10-15 90-95 10-14 dni BN ŚR
Ziemniaki dojrzałe 4-5 95-98 5-10 miesięcy BN ŚR

 

Owoce

PRODUKT TEMPERATURA
Stopnie Celsjusza
WILGOTNOŚĆ
Względna powietrza %
OKRES
PRZECHOWYWANIA
PRODUKCJA
ETYLENU
WRAZLIWOŚĆ NA ETYLEN
Arbuzy 10-12 90 2-3 tygodnie BN W
Awokado niedojrzałe 5,5-8 85-90 3-4 tygodnie W W
Awokado dojrzałe 2-5 86-90 1-2 tygodnie W W
Banany zielone 13-15 90-95 1-4 tygodni ŚR W
Brzoskwinie -1-0 90-95 2-6 tygodni ŚR ŚR
Czereśnie -1-0 90-95 2-3 tygodnie BN N
Gruszki -1,5 do 0,5 90-95 2-7 tygodni W W
Jabłka 0-4 90-95 1-8 miesięcy BW W
Jabłka Idared 3,5-4,5 90-95 5 miesięcy BW W
Jabłka Golden D. 1,5-2 90-95 4-6 miesięcy BW W
Melony siatkowane
niedojrzałe
4-5 90 1-3 tygodni W SR
Melony siatkowane
dojrzałe
2-3 90 2 dni W W
Melony inne 10-15 90 1 miesiąc ŚR W
Morele -1-0 90-95 1-4 tygodni ŚR ŚR
Nektarynki -1-0 90-95 2-6 tygodni ŚR ŚR
Cytryny 10-11 90 1-6 miesięcy
Navel hiszpańskie 2-3 90 2-3 miesięce BN
Valencia late hiszpańskie 2 90 3-4 miesiące BN
Grapefruity Floryda 10 90 4-6 tygodni
Grapefruity Izrael 10-12 90 10-16 tygodni
Pomelo 7-9 90 3 miesiące
Mandarynki 4-8 90 3-8 tygodni
Klementynki 4-5 90 4-6 tygodni
Kiwi -0,5 do 0 90-95 2-3 miesiące N W
Śliwki -0,5 do 0 90-95 2-5 tygodni ŚR ŚR
Truskawki 0 90-95 2-7 dni N N
Winogrona -1 do 0 90-95 1-6 miesięcy BN N
Wiśnie 0 90-95 3-7 dni BN N

 

Objaśnienia
Produkcja etylenu
BN = bardzo niska ( <0,1 μL/kg-godz. W 20̊ C)
N = niska ( 0,1 – 1,0 μL/kg-godz. W 20̊ C)
Śr = średnia ( 1 – 10,0 μL/kg-godz. W 20̊ C)
W = wysoka ( 10 – 100 μL/kg-godz. W 20̊ C)
BW = bardzo wysoka ( > 100 μL/kg-godz. W 20̊ C)
Wrażliwość na etylen
N – niska
Śr – średnia
W – wysokaOpracowane na podstawie zaleceń wydanych przez Narodowy Instytut Produktów Świeżych, 440 market Towers, 1 nine Elms Lane London, SW 8 5 NN