Peru wyeksportowało 23 509 kontenerów awokado Hass między początkiem 2024 r. a 8 września (tydzień 36), tj. o 11% mniej niż w tym samym okresie w zeszłym roku (26 377 kontenerów wysłanych w 2023 r). Juan Carlos Paredes Rosales, prezes Stowarzyszenia Producentów Awokado Hass w Peru (ProHass), przypisał spadek wolumenu awokado w Peru niesprzyjającym warunkom klimatycznym, a w szczególności chodzi o zbyt wysokie temperatury, odnotowane w ostatnich kwartałach.

Producenci na północnym wybrzeżu Peru, którzy zajmują około 45% powierzchni przeznaczonej na tę produkcję, zostali najbardziej dotknięci. Osiągnęli tylko 50% wolumenu produkcji z poprzedniego roku, a 30% zbiorów stanowiły awokado małych rozmiarów. Spadek wolumenu był niższy niż początkowo oczekiwano w ProHass, dzięki prawie 7000 kontenerów dostarczonych przez innych eksporterów (głównie z obszaru Andów), którzy nie są członkami stowarzyszenia.

Cena peruwiańskiego awokado na rynku międzynarodowym pozostała stabilna w tym roku, bez drastycznych wahań z poprzednich lat. Europa nadal jest głównym rynkiem zbytu dla peruwiańskiego awokado, chociaż jego udział spadł do 60% w tym roku. Stany Zjednoczone i Azja zajmują kolejne miejsca. Jednak  amerykańskie zakupy spadły, a zakupy z terenów Azji wzrosły.

Duże nadzieje pokłada się nowym porcie Chancay w Limie. Stworzy on nowe możliwości eksportu awokado na bardziej odległe rynki, takie jak Azja, poprzez znaczne skrócenie czasu tranzytu. Indie, ze swoim rosnącym spożyciem awokado i dużą populacją wegetarian, wydają się szczególnie atrakcyjnym potencjalnym rynkiem dzięki skróceniu czasu tranzytu, na jaki pozwoli nowy port.

Jeśli chodzi o konkurencję, Meksyk dominuje na rynku amerykańskim, podczas gdy Peru stopniowo umacnia swoją pozycję na tym i innych rynkach dzięki zdrowym i zrównoważonym dostawom awokado. Kolumbia weszła na rynek amerykański mocno, ale z mniejszymi wolumenami niż Peru. Peru nadal jest głównym dostawcą do Europy i mierzy się z rosnącą konkurencją ze strony krajów afrykańskich i amerykańskich. To nie był zbyt produktywny rok dla peruwiańskiego awokado Hass z powodu przemiennego owocowania. Oznacza to, że rośliny odpoczywają i przygotowują się na rok 2025, kiedy to, jeśli pogoda dopisze, produkcja powinna pozwolić sektorowi osiągnąć nowy rekord eksportowy. Ponadto do produkcji wejdą młode rośliny.

Źródło: www.freshplaza.com