Według najnowszego raportu Komisji Europejskiej na temat krótkoterminowych perspektyw rynków rolnych w 2022 r. produkcja świeżych pomidorów zmniejszy się, a import tego produktu wzrośnie.

Według niedawno opublikowanego dokumentu, produkcja świeżych pomidorów w UE spadnie o 3% w 2022 r. w stosunku do roku poprzedniego i wyniesie 6,2 mln ton, utrzymując tendencję spadkową z ostatnich lat. W porównaniu do średniej z ostatnich pięciu lat produkcja w 2022 r. zmniejszy się o 5%.

Według Komisji Europejskiej produkcja spadnie głównie ze względu na spodziewany spadek produkcji szklarniowej ze względu na wysokie koszty energii oraz przejście z odmian sadzonych na pomidory koktajlowe.

Roczne spożycie świeżych pomidorów w UE zmniejszy się o 2% w 2021 r. Spożycie na mieszkańca wyniesie 14,6 kg na osobę rocznie.

Raport stwierdza, że ​​obok spadku produkcji i konsumpcji następuje również spadek wspólnotowego eksportu świeżych pomidorów z powodu Brexitu i stopniowej utraty rynku brytyjskiego, który w 2021 r. odpowiadał za 75% wspólnotowego eksportu pomidorów. rynku wynika, jak przyznaje sama Komisja, ze zwiększonej konkurencji ze strony Maroka.

W tym roku import świeżych pomidorów wzrośnie o 3% w stosunku do 2021 r. i wyniesie 730 000 ton, czyli o 23% więcej niż średnia z ostatnich pięciu lat. W 2021 roku 67% importu świeżych pomidorów z UE pochodziło z Maroka (największe źródło importu), a następnie z Turcji, która zwiększyła swój udział w rynku UE (25% w 2021/+5% w porównaniu do 2020).

FEPEX (Hiszpańska Federacja Stowarzyszeń Eksportujących Producentów Owoców, Warzyw, Kwiatów i Żywych Roślin) jest zaniepokojony, że w świetle tej analizy, w przypadku gdy Komisja uznaje spadek produkcji, konsumpcji i eksportu pomidorów w UE oraz ciągły wzrost importu, nie proponuje się żadnych środków w celu ograniczenia tej tendencji i wzmocnienia produkcji wspólnotowej.

Źródło: www.freshplaza.com