Kiełki znane i stosowane jako żywność i lek były już w starożytnych Chinach. Na Zachodzie uznane zostały stosunkowo niedawno, jednak szybko zdobywają sobie popularność, szczególnie wśród wegetarian.
Miesiąc: luty 2018
Czy naprawdę wiemy, co jemy?
Jak informuje Krajowa Rada Izb Rolniczych www.krir.pl Europejski Trybunał Obrachunkowy sprawdza poprawność kontroli żywności ekologicznej w UE. Kontrolerzy przyglądają się wnikliwie systemowi kontroli obejmującemu produkcję, przetwarzanie, dystrybucję i transport produktów ekologicznych. Ostatnia taka kontrola miała miejsce jeszcze w 2012 r., a jej wyniki mogły upewnić konsumentów, czy rzeczywiście nabywają towary BIO lub EKO.
Ukraina. Ceny ogórka niższe, niż przed rokiem
Szkolenie na rzeczoznawcę 6-7.03.2018
W programie: szkolenie na rzeczoznawcę w zakresie ustalania klas jakości świeżych owoców i warzyw, oraz szkolenie z zasad pobierania próbek roślin i produktów roślinnych na obecność pozostałości środków ochrony roślin, do oceny jakości i badań fizyko-chemicznych.
Zainteresowanych prosimy o kontakt: krystyna.szymanska@freshquality.pl lub telefonicznie 667909999
Organizator Fresh Quality Krystyna Szymańska
Cykoria
Cykoria jest warzywem dość popularnym. Jednak mimo to uprawy cykorii systematycznie się zmniejszają, nie tylko w Belgii, gdzie jej popularność jest największa, ale również w Holandii i Francji.
Eksportowe rekordy Ukrainy
Powołując się na dane, opublikowane na portalu agrotimes.net w roku 2017 r. na Ukrainie znacząco zwiększył się dochód z eksportu świeżych owoców i warzyw. Dochód ten wrósł o 37%, co stanowi 25,5 mln USD.
Etykieta „zerowe pozostałości pestycydów”
Taka właśnie etykieta została wprowadzona we Francji już w zeszłym roku. Stosują ją producenci owoców i warzyw ( do tej pory jedynie pomidory i truskawki), którzy przeszli odpowiednie testy i uzyskali właściwy certyfikat. Pozostałości pestycydów nie mogą przewyższać poziomu 0,01 mg pestycydu / kilogram.
Na rynku awokado ( Kenia)
Freshplaza.com podaje, iż w ostatnich dniach rząd Kenii zmienił zasady eksportu awokado, według których można będzie eksportować awokado od lutego -dla odmiany Fuerte i od marca – dla odmiany Hass.