Freshplaza.com podaje, iż w ostatnich dniach rząd Kenii zmienił zasady eksportu awokado, według których można będzie eksportować awokado od lutego -dla odmiany Fuerte i od marca – dla odmiany Hass.
Eksporterzy oczekiwali, że eksport rozpocznie się pod koniec grudnia/ na początku stycznia. Jednak kenijskie awokado jest w tym czasie jeszcze nie do końca dojrzałe i nie do końca spełnia oczekiwania konsumentów. Zawartość oleju w awokado często nie jest jeszcze w tym okresie odpowiednia, a owoce często są jeszcze zbyt małe. Eksperci twierdzą, że decyzja kenijskiego rządu w sprawie eksportu jest podjęta mądrze, z myślą o przyszłości kenijskiego eksportu awokado.
Na podjęcie tej decyzji naciskały prawdopodobnie organizacje eksportowe, którym zależy na dobrej reputacji kenijskiego awokado. Słabe jakościowo owoce mogą bardzo szybko zepsuć tę reputację, a starty tym spowodowane mogą być o wiele bardzie dotkliwe dla producentów, niż czasowy zakaz wywozu.
Kiedy kenijskie awokado są ładne i dojrzałe mogą doskonale konkurować z awokado z innych krajów, takich jak Peru.