Na rynku awokado ( Kenia)

 

Freshplaza.com podaje, iż w ostatnich dniach  rząd Kenii zmienił zasady eksportu awokado, według których można będzie eksportować awokado od lutego -dla odmiany Fuerte i od marca   – dla odmiany Hass.                 

Eksporterzy oczekiwali, że eksport rozpocznie się pod koniec grudnia/ na początku stycznia. Jednak kenijskie awokado jest w tym czasie jeszcze nie do końca dojrzałe i nie do końca spełnia oczekiwania konsumentów. Zawartość oleju w awokado często nie jest jeszcze w tym okresie odpowiednia, a  owoce często są jeszcze zbyt małe.  Eksperci twierdzą, że decyzja kenijskiego rządu w sprawie eksportu jest  podjęta mądrze, z myślą o przyszłości kenijskiego eksportu awokado.

Na podjęcie tej decyzji naciskały prawdopodobnie organizacje eksportowe, którym zależy na dobrej reputacji kenijskiego awokado. Słabe jakościowo owoce mogą bardzo szybko zepsuć tę reputację, a starty tym spowodowane mogą być o wiele bardzie dotkliwe dla producentów, niż czasowy zakaz wywozu.

Kiedy kenijskie awokado są ładne i dojrzałe  mogą doskonale konkurować z awokado                       z innych krajów, takich jak Peru.