Decco opracowało jadalną powłokę Naturcover, która może być stosowana w owocach takich jak awokado, owoce ziarnkowe i cytrusowe, melony itp., Ma ona na celu zmniejszenie strat spowodowanych odwodnieniem, jednocześnie pomagając owocowi zachować jego jędrność i służyć jako nośnik fungicydów. Dzięki Naturcover owoce zachowują swój naturalny wygląd, dając wyjątkowy efekt antyoksydacyjny, a produkt przy tym nie wygląda sztucznie.

Czytaj dalej

Serdecznie zapraszamy na VI zjazd FRESH QUALITY ACADEMY

w dniach 6 – 7.06.2018

Temat: „Szkolenie – warsztaty specjalistyczne rozszerzające wiedzę o jakości handlowej świeżych owoców i warzyw”

Cel szkolenia: zdobycie wiedzy praktycznej i podniesienie profesjonalizmu kontrolerów jakości handlowej świeżych owoców i warzyw z sieci handlowych, z firm handlowych, grup producentów, oraz kupców.

Organizator: Firma FRESH QUALITY Krystyna Szymańska

Tel. 667 909 999, e-mail:krystyna.szymanska@freshquality.pl

Termin : 6 – 7.06.2018, od 6.06.2018 godz. 18.00 do 7.06.2018 godz. 17.00

Zainteresowanych prosimy o kontakt

Czytaj dalej

Powołując się na  Service2Fruit B.V. polski rynek jabłek jest spokojny i stabilny. W komorach polskich producentów są jeszcze zapasy  odmian: Gloster, Golden Delicious, Gala Must, Gala Royal, Ligol, Red Jonaprince  i Idared. Na razie nie ma problemów ze zbytem – jest stabilnie. Problemy mogą pojawić się w czerwcu, kiedy jest już duży wybór owoców sezonowych. Najtrudniej będzie sprzedać jabłka odmiany Idared. Na pozostałe odmiany  popyt jest raczej stabilny. Ceny wahają się od 0,22 € – 0,77 €.

Jeśli chodzi o gruszki, to na polskim rynku dominuje towar holenderski i belgijski. Popyt nie jest zbyt duży, ale stabilny. Od wielu już lat panuje  tendencja  kupowania w Belgii lub Holandii posortowanych gruszek lub tylko wstępnie posortowanych do konfekcjonowania.

Czytaj dalej

Jak donosi portal www.sadyogrody.pl oficjalne rozpoczęcie sezonu odbyło się pod patronatem Polskiego Związku Producentów Szparaga i Katedry Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Bezśnieżna zima spowodowała przemarznięcie karp i pierwsze zbiory były bardzo słabe. Wypustki były sparciałe i puste w środku, czyniąc tym samym produkt całkowicie niehandlowym. Niektórzy producenci zrezygnowali w ogóle z pierwszych zbiorów właśnie ze względu na gorszą jakość.

Czytaj dalej

Przypuszcza się, że bergamotka (Citrus Bergamia), właściwie pomarańcza bergamotka, pochodzi z Indii.  Uprawiana jest obecnie głównie w Kalabrii na południu Włoch, choć rośnie również w innych krajach basenu Morza Śródziemnego, a nawet w Ameryce Południowej. Jest to okrągławy owoc o gorzkim smaku i wielkości 6-8 cm. Nie jest owocem deserowym, który jada się na surowo. Głównym surowcem jest gruba pomarszczona skórka, która zawiera duże ilości olejku bergamotowego, którego zapach można porównać do aromatu delikatnej skórki pomarańczowej z przyjemną, orzeźwiającą nutą.

Czytaj dalej

Pierwsze brzoskwinie, nektaryny i morele z Murcji są już  w sprzedaży.  Na skutek złej pogody zbiory w tym roku były opóźnione, a do obrotu wprowadzono mniej owoców, niż analogicznym okresie roku ubiegłego.

W chwili obecnej jest dość duże zapotrzebowanie na te owoce, a podaż wciąż nie nadąża za popytem. Nie tylko Hiszpania odczuła dotkliwe skutki mrozu, deszczu, a nawet gradu. Również Francja i Włochy deklarują zmniejszoną produkcję, z powodu złych warunków pogodowych.

Czytaj dalej