Przypuszcza się, że bergamotka (Citrus Bergamia), właściwie pomarańcza bergamotka, pochodzi z Indii. Uprawiana jest obecnie głównie w Kalabrii na południu Włoch, choć rośnie również w innych krajach basenu Morza Śródziemnego, a nawet w Ameryce Południowej. Jest to okrągławy owoc o gorzkim smaku i wielkości 6-8 cm. Nie jest owocem deserowym, który jada się na surowo. Głównym surowcem jest gruba pomarszczona skórka, która zawiera duże ilości olejku bergamotowego, którego zapach można porównać do aromatu delikatnej skórki pomarańczowej z przyjemną, orzeźwiającą nutą.
Olejek bergamotki w krajach śródziemnomorskich używany był od stuleci. Chętnie wykorzystywany jest w aromaterapii ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne, antystresowe i antydepresyjne.
Tyle wiemy, ale okazuje się, że wciąż nie doceniamy tego owocu. Najnowsze badania wskazują, że ekstrakty z owoców bergamotki są potencjalnym lekarstwem przeciwnowotworowym i anty-cholesterolowym. Fresh Plaza podaje, że ten mało znany owoc – używany do produkcji perfum i herbaty Earl Grey – został poddany testom laboratoryjnym przeprowadzonym przez wspólny zespół z Włoch i Wielkiej Brytanii. Naukowcy stwierdzili, że nie tylko obniżył on poziom cholesterolu we krwi, ale także zniszczył nowotwór w komórkach macierzystych.
Istotnym jest fakt, iż związki, które ekstrahowano ze skórki owocu, były skuteczne bez uszkadzania zdrowych komórek, co stwarza możliwość opracowania nowych nietoksycznych statyn – stwierdzili badacze w czasopiśmie Science Direct Bioenergetyka.
Naukowcy są szczególnie zainteresowani leczniczymi produktami naturalnymi, ponieważ są one dostępne, często nietoksyczne, a także stosunkowo niedrogie. Koncepcja naturalnych produktów jako skutecznych leków nie jest niczym nowym, ale w trosce o nasze zdrowie, jest niesłychanie istotna.