Warzywa mini cieszą się popularnością właściwie przez cały rok, ale w czasie, gdy na naszej półkuli trwa zima producenci z Południowej Afryki cieszą się szczególnie, gdyż zapotrzebowanie na mini produkty jest szczególnie duże. Największym importerem są oczywiście Niderlandy, a stąd mini warzywa wędrują dalej do pozostałych krajów Europy.

Czytaj dalej

Szczególnie trudna kampania jest w Hiszpanii. W Almerii pogoda ciągle nie daje producentom spokoju. We wrześniu powódź, a teraz gradobicie i śnieg. W chwili obecnej już ponad 1000 ha szklarni w Almerii ucierpiało z powodu gradobicia.  Gloria, która uderzyła głównie w obszar Níjar może spowodować straty nawet do 75% produkcji.

Najbardziej dotknięty przez gradobicie jest, jak podaje portal Fresh Plaza, ekologiczny bakłażan, pomidory koktajlowe, cukinia oraz ogórek.

Czytaj dalej

Jak podaje Fresh Plaza eksport egzotycznych owoców Kolumbii wzrósł o 6%

Według Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) Kolumbia zajmuje 22 miejsce wśród 223 krajów na świecie o największym potencjale pod względem ekspansji gruntów w celu wykorzystania w rolnictwie bez wpływu na naturalny obszar leśny na tym terytorium, przy 9 milionach hektarów gruntów ornych. Ranking ten jest prowadzony przez Chiny, Australię i Stany Zjednoczone.

Czytaj dalej

Po plastikowych sztućcach i talerzach, słomkach do napojów oraz patyczkach higienicznych, których zakaz sprzedaży zacznie obowiązywać od 2021 roku, Unia Europejska rozważa wprowadzenie całkowitego zakazu stosowania opakowań z tworzywa sztucznego.

Nowy komisarz ds. środowiska, Virginijus Sinkevicius w wywiadzie dla niemieckiej gazety Die Welt wyjaśnił, że Komisja Europejska rozważa wprowadzenie zakazu stosowania opakowań z tworzyw sztucznych i ustanowienia nowych wymagań dla producentów.

Czytaj dalej

Serdecznie zapraszamy na szkolenie na rzeczoznawcę w zakresie ustalania klas jakości świeżych owoców i warzyw. Szkolenie odbędzie się w dniach 12 – 13 lutego 2020 w miejscowości Klaudyn k/Warszawy.

W programie (dla chętnych) dodatkowo szkolenie z zakresu pobierania próbek owoców i warzyw świeżych na zawartość pozostałości pestycydów.

Zainteresowanych proszę o kontakt na maila: krystyna.szymanska@freshquality.pl

Telefon: +48 667 909 999