Jak podaje Fresh Plaza eksport egzotycznych owoców Kolumbii wzrósł o 6%
Według Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) Kolumbia zajmuje 22 miejsce wśród 223 krajów na świecie o największym potencjale pod względem ekspansji gruntów w celu wykorzystania w rolnictwie bez wpływu na naturalny obszar leśny na tym terytorium, przy 9 milionach hektarów gruntów ornych. Ranking ten jest prowadzony przez Chiny, Australię i Stany Zjednoczone.
Jedną z najwybitniejszych zalet kraju jest to, że może produkować świeże owoce w czasie, gdy inne kraje nie produkują go. Dzieje się to dzięki zróżnicowaniu klimatycznemu oraz podłożu, bogatemu w składniki odżywcze.
Eksport egzotycznych owoców Kolumbii, składa się z kilkunastu odmian. Topowymi produktami eksportowymi Kolumbii są: granat, grawiola, passion fruit, marakuja, pitahaya, tamarillo (czyli pomidor nadrzewny), ale przede wszystkim physalis.
Eksport owoców egzotycznych między styczniem a listopadem 2019 r. wyniósł 74,3 mln dolarów i wzrósł o 6%, w porównaniu do tego samego okresu 2018 r.
Topowym produktem był physalis, którego sprzedaż zewnętrzna wyniosła 32,8 miliona dolarów w ciągu pierwszych 11 miesięcy 2019 r., A sprzedaż wzrosła o 8% w porównaniu z analogicznym okresem 2018 r.
Kolejnym produktem jest passion fruit, ze stabilną sprzedażą za 30,8 miliona dolarów.
Pomimo 12 pozycji eksport curuby (znana również jako marakuja bananowa) najbardziej wzrósł w latach 2018-2019, osiągając wzrost o 31% i sprzedaż o 38 785 USD.
Podobnie stało się z granatem, który zajął trzecie miejsce z sumą 4,6 miliona dolarów i odnotował wzrost o 22%.
Według Procolombia głównym rynkiem docelowym tych owoców jest Holandia- zakupy za 49,7 miliona dolarów od stycznia do listopada 2019 r. wzrosły o 14%. Na drugim miejscu znajduje się Wielka Brytania z 4,2 mln i wzrostem o 33%.
Inne kraje, które kupiły w ubiegłym roku egzotyczne owoce z Kolumbii, to Belgia, Kanada, Francja, Stany Zjednoczone, Hiszpania, Niemcy, Brazylia, Włochy, Hongkong, Emiraty Arabskie, Rosja, Szwajcaria, Singapur, Portugalia, Aruba i Curacao.
Źródło: www.freshpaza.com