W Niemczech, wrzesień to nie tylko początek zbiorów ziemniaków, które w zależności od odmiany mogą trwać do połowy października, ale także miesiąc, w którym przed erą koronawirusa w wielu miejscach odbywały się popularne festiwale ziemniaków.
Rolnicy z Dolnej Saksonii produkują prawie 50 procent ziemniaków w Niemczech na 115 400 hektarach w 2021 roku. W Niemczech ziemniaki będą uprawiane na nieco ponad 259 000 hektarów w 2021 roku, według wstępnych danych Agrarmarkt-Informations-Gesellschaft (AMI), co stanowi 4,2 procentowy spadek areału w porównaniu do roku 2020, kiedy uprawiano ziemniaki na 273 500 ha. Obszar nasadzeń ziemniaków w Dolnej Saksonii również skurczył się o prawie 7000 ha w porównaniu z rokiem poprzednim ( 2021 r – 122 200 ha.)
Według Kartoffel-Marketing-Gesellschaft (KMG), ziemniak jest zdecydowanie najlepiej sprzedającym się warzywem w niemieckich sklepach. Obywatele niemieccy konsumują ponad 64 kilogramy na mieszkańca – jako dodatek do dań mięsnych, ale także jako wegetariańskie lub wegańskie „superfood”.Ziemniak to warzywo, które praktycznie nie zawiera tłuszczu, a dużo błonnika, białka, witamin i minerałów.
Podczas pandemii w 2020 r. ziemniaki doświadczyły prawdziwego boomu w Niemczech w porównaniu z 2019 r. Przy 146 000 ton metrycznych (t) prywatne gospodarstwa domowe kupiły największe ilości ziemniaków stołowych zarówno w marcu 2020 r., jak i marcu 2021 r., tj. 147 000 ton. Według AMI popyt nieco spadł w 2021 r., ale nadal był powyżej poziomu sprzed pandemii na poziomie 97 000 ton we wszystkich miesiącach z wyjątkiem sierpnia. Promocje sprzedawców żywności odwróciły bieg wydarzeń, dzięki czemu w 31. tygodniu kalendarzowym sprzedano więcej ziemniaków niż kiedykolwiek od końca maja.
Źródło: www.freshplaza.com