Według analityków EastFruit, uczestnicy chińskiego rynku świeżych jabłek spodziewają się trudnego sezonu. Pomimo prognoz USDA o możliwym spadku zbiorów jabłek w Chinach, lokalne źródła mówią o prawdopodobnym wzroście produkcji. Sytuację pogarsza fakt, że jabłka letnie w Chinach w 2021 r. były sprzedawane po rekordowo niskich cenach, biorąc pod uwagę duże zapasy zbiorów jabłek w 2020 r. w krajowych magazynach owoców. W związku z tym jabłka z magazynu były sprzedawane po stosunkowo niskich cenach, konkurując z odmianami letnimi według analityków EastFruit.
Odkąd chińscy rolnicy zaczęli dostarczać jabłka Gala na targi na przełomie lipca i sierpnia, sytuacja w sierpniu tylko się pogorszyła, a ceny pozostały na rekordowo niskich poziomach. Rolnicy często otrzymywali mniej niż 0,2 USD za kg za dobrej jakości jabłka letnie, a kupujący płacili nie więcej niż 0,10 USD za kg za jabłka o małych rozmiarach.
Pomimo niskich cen przez cały sezon, Chiny zdołały zwiększyć eksport jabłek o zaledwie 2% w porównaniu z sezonem 2019/29 do 1,1 mln ton. Był to najwyższy wolumen eksportu w ostatnich trzech sezonach, ale był znacząco niższy od eksportu w sezonach 2016/17 i 2017/18. W tamtych latach Chiny wyeksportowały 22-24% i prawie 260 tys. ton jabłek więcej niż w sezonie 2020/21.
Import jabłek do Chin w zeszłym sezonie był również rekordowo niski od wielu lat – tylko około 69 tys. ton. Nie uratowało to jednak sytuacji. Wydaje się, że nie znaleziono alternatywy dla rynku rosyjskiego, do którego dostęp dla chińskich eksporterów jabłek jest nadal zamknięty.
Komplikuje to niekorzystna sytuacja na rynku koncentratów jabłkowych, gdzie Chiny są największym producentem i dostawcą. W ostatnich latach odtworzone soki nie są już uważane za zdrowy produkt i tracą konsumentów na całym świecie, a ich miejsce zajmują inne napoje. W związku z tym nawet sprzedaż jabłek do przetworzenia na koncentrat po przystępnej cenie jest teraz bardziej skomplikowana.
Źródło: www.freshplaza.com