Według danych Ministerstwa Rolnictwa, Hodowli, Rybołówstwa i Zrównoważonego Rozwoju Andaluzja wyprodukuje ponad 2,3 mln ton cytrusów w kampanii 2020-2021, czyli 33,5% z 6,9 mln ton cytrusów, które Hiszpania ma produkować w tej kampanii.
Według tych danych Almeria miałaby wyprodukować około 213 500 ton; Kadyks, 59.850 ton; Cordoba, prawie 378 000 ton; Granada, 11700; Huelva – ponad 578 100; Malaga, około 146 400; i Sewilla prawie 934 500 ton.
Sekretarz Generalny ds. Rolnictwa, Zwierząt Gospodarskich i Żywności podkreślił, że Andaluzja spodziewa się uzyskać owoce wysokiej jakości i dużego kalibru. Przedstawiciel rządu andaluzyjskiego podkreślił, że producenci nie powinni zbierać owoców, które nie dojrzały, i zapowiedział, że Rada zamierza zintensyfikować kontrole, aby uniknąć tej praktyki.
Prognoza dotycząca cytrusów na lata 2020-2021 przygotowana przez rząd Andaluzji zawiera również dane dotyczące powierzchni. Pod uprawę cytrusów przeznaczone jest prawie 85 200 hektarów, z czego 57 500 hektarów przeznaczono na produkcję pomarańczy, prawie 20 000 na mandarynki, 6540 na cytryny, a 1145 na inne owoce cytrusowe.
W Andaluzji dominuje produkcja słodkich pomarańczy i stanowi ona 72% produkcji cytrusów w regionie (ponad 1,6 mln ton). Trzeba zaznaczyć wzrost tej produkcji o 5,5% w porównaniu z kampanią 2019-2020. Za pomarańczami plasują się mandarynki, które stanowią 22% (520 640 ton) i wzrosną o 12% w porównaniu z poprzednim sezonem; i cytryny, które osiągnęły blisko 109 600 ton (5%). Prognoza obejmuje również dane dotyczące grejpfruta (20 790 ton) i innych owoców cytrusowych (6420 ton).
Według wstępnych danych, produkcja pomarańczy w Andaluzji będzie stanowić 48,3% całkowitej krajowej produkcji. Tymczasem produkcja mandarynek w Andaluzji stanowiłaby 22%, a produkcja cytryny – 10,7% całkowitej krajowej produkcji
Źródło: www.freshplaza.com