Prawdopodobnie to koniec „złej passy” limonek. Na rynku zaczyna drastycznie brakować towaru, a jego ceny poszły ostro w górę.
Miesiąc: marzec 2019
Ciekawostki. Przydatne bioodpady
Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Borås pokazują, że nawet przedmioty jednorazowego użytku mogą być przyjazne dla środowiska. Badaczka z Uniwersytetu w Borås, Departament Odzyskiwania Zasobów i Techniki Budowlanej, w ramach swojej pracy doktorskiej opracowała biotworzywa wykorzystujące odpady z jabłek i pomarańczy. Pani Veronika Bátori pracuje jako doktorant w departamencie odzyskiwania zasobów, gdzie skupia się na rozwijaniu innowacji w biotechnologii.
Ciekawostki. Wiśnia zamiast tabletki nasennej
Jak podaje Fresh Plaza amerykańscy naukowcy pracują nad wpływem melatoniny owocowej na jakość i długość ludzkiego snu. Badania wykazują, że sok z wiśni rzeczywiście może pomóc osobom cierpiącym na kłopoty ze snem. Sok wiśniowy zwiększa poziom melatoniny i tryptofanu, co wydłuża czas snu i poprawia jakość całego cyklu.
Sezon na peruwiańskiego Hassa
Sezon na awokado Hass w Peru dopiero się rozpoczyna. Wg danych portalu Fresh Plaza peruwiańska produkcja awokado i eksport mogą spaść w tym roku o około 15- 20%. W porównaniu z rokiem poprzednim. Takie są przewidywania dyrektora generalnego Association of Hass Avocado Growers in Peru (ProHass). W roku 2018 r. Peru wyeksportowało 335 000 ton awokado Hass.
Truskawki nie tylko smaczne, ale i wartościowe
Truskawki stanowią źródło cennych wartości odżywczych. W truskawkach jest więcej witaminy C niż w cytrynie, a także kwas foliowy, witaminy z grupy B, witamina A oraz minerały takie jak potas, wapń, czy magnez. Truskawki można jeść właściwie bez ograniczeń, gdyż są niskokaloryczne, poprawiają przemianę materii, wpływają pozytywnie na cerę i włosy. Ponadto, dzięki zawartości kwasu elagowego mają działanie przeciwzapalne i antynowotworowe. Kwas elagowy występuje w wielu roślinach, poza truskawkami w malinach, winogronach, kłączu pięciornika oraz owocach borówki i granatu. Wspiera on układ odpornościowy organizmu. Jest antyoksydantem, przez co chroni przed nowotworami, neutralizując działanie związków rakotwórczych.
Eksport egipskiego ziemniaka
Jak podaje portal Fresh Plaza od początku sezonu eksportowego eksport egipskich ziemniaków do Europy wzrósł do 200 000 ton. Urzędnik Ministerstwa Rolnictwa podkreślił ostatnio, że te wysyłki były eksportowane do Unii Europejskiej zgodnie z międzynarodowymi standardami jakości eksportu, potwierdzając, że egipskie produkty rolne były wywożone do różnych krajów bez żadnych przeszkód.
Rośnie globalna produkcja pomarańczy
Portal Fresh Plaza za EFEagro podaje, że w sezonie 2018/19 światowa produkcja pomarańczy wzrośnie o 4,2 miliona ton w porównaniu z rokiem poprzednim i osiągnie 51,8 milionów ton, głównie ze względu na korzystne warunki pogodowe, które doprowadziły do większych zbiorów w Brazylii i Stanach Zjednoczonych. Znajduje to odzwierciedlenie w najnowszym raporcie Departamentu Rolnictwa i Żywności Stanów Zjednoczonych (USDA), który oczekuje, że ten wzrost produkcji przełoży się na globalny wzrost podaży, zarówno na rynkach świeżych, jak i przetworzonych.
Popyt na greckie kiwi rośnie
Jak podaje Fresh Plaza grecki sezon na kiwi Hayward jeszcze się nie skończył, mimo że zbiory zakończono kilka miesięcy temu. Obecnie odnotowywany jest popyt na kiwi z całego świata. Moment jest dobry, bo w chłodniach zostało jeszcze dużo towaru.
Sezon na mango z Peru powoli się kończy. Przychodzi czas na limonki
Powoli zbliżamy się do końca sezonu na peruwiańskie mango. Pod względem cenowym koniec sezonu będzie również lepszy i stabilniejszy niż w ciągu ostatnich dwóch lat – przewidują importerzy. Obecnie cena sprzedaży mango wynosi od 4,00 do 5,50 EUR, w zależności od jakości. W kolejnych dniach przewidywany jest wzrost ceny do 6,00 EUR.
Ogromny wzrost wywozu truskawek z Turcji
Jak podaje Fresh Plaza eksport truskawek w Turcji wzrósł o 95% w 2018 r. w porównaniu do 2017 r., a całkowite przychody wzrosły z 12 mln 283 tys. USD (10 mln 820 tys. EUR) do 23 mln 975 tys. USD (21 mln 120 tys. EUR). Według Stowarzyszenia Eksporterów Aegean (EBI), Turcja wyeksportowała 13 tysięcy 678 ton truskawek w 2017 roku.