Warzywa mini cieszą się popularnością właściwie przez cały rok, ale w czasie, gdy na naszej półkuli trwa zima producenci z Południowej Afryki cieszą się szczególnie, gdyż zapotrzebowanie na mini produkty jest szczególnie duże. Największym importerem są oczywiście Niderlandy, a stąd mini warzywa wędrują dalej do pozostałych krajów Europy.
Producenci rozszerzają swoje oferty o kolejne produkty. Mini bakłażany, kukurydza, patisony, cukinia, por czy brokuł zwany bimi, to już standardy. Można również już bez problemu nabyć takie mini produkty jak: kapusty biała i czerwona, kalafiory, buraki zwykłe i kolorowe, buraki chioggia czy koper włoski. I wszystko w wersji mini. Producenci mini warzyw rozszerzają swoją ofertę, w tym mini papryczki i kwiaty jadalne.
Mini warzywa bywają smaczniejsze i bardziej wartościowe od swoich pełnowymiarowych odpowiedników, ponieważ zawarte w nich substancje odżywcze i cukry są bardziej skoncentrowane.
Warzywa w wersji mini są też idealną propozycją dla dzieci i są w stanie przekonać do siebie nawet największych niejadków. Wykorzystywane w kuchni nie wymagają krojenia i po obraniu mogą być w całości użyte do przygotowania potrawy. Idealnie nadają się do przyrządzania sałatek i surówek, gdyż są nie tylko smaczne i pełne witamin, ale też efektownie wyglądają.
Mini warzywa, popularne również jako baby warzywa to miniatury warzyw, wyhodowane ze specjalnych odmian nasion.