Jak podaje Fresh Plaza coraz popularniejszy staje się sposób dezynfekcji plantacji cytrusów za pomocą ozonu. Firma Agrícola General del Sureste (AGS) już o dwóch lat stosuje ten system dezynfekcji gleby z ozonem.
W ubiegłym roku przeprowadzili ponad szesnaście dezynfekcji w całej prowincji Murcia, a w tym roku do kwietnia zrobili tych dezynfekcji już siedemnaście, co oznacza, że zainteresowanie rośnie.
Jak wyjaśniają specjaliści jest to biologiczny system do dezynfekcji gleby Do tej pory istniały tylko systemy chemiczny i solaryzacja, która była jedyną metodą ekologiczną, ale do utrzymania ciepła podczas dezynfekcji używano plastiku, nawozów i wody. Systemy chemiczne wymagały również zastosowania tworzyw sztucznych, aby zapobiec wydostawaniu się oparów dezynfekujących. Oba te systemy musiały być zastosowane od miesiąca do 2 miesięcy przed sadzeniem, ponieważ nie mogły być stosowane przy posadzonych uprawach, takich jak cytrusy, winorośl, oliwki i migdały.
Nowy system dezynfekcji jest w 100% przyjazny dla środowiska. Został on zatwierdzony przez Stany Zjednoczone i Unię Europejską do stosowania w rolnictwie ekologicznym i może być również stosowany w głowicach nawadniających.
W tym systemie ozon jest wstrzykiwany do systemu nawadniania, niezależnie od tego, czy jest to nawadnianie kropelkowe, czy nawadnianie tryskaczowe, a po wprowadzeniu ozonu do gleby zabija wszystkie mikroorganizmy. Mówimy o grzybach, bakteriach i nicieniach. Po dwudziestu czterech godzinach zaszczepiane są żywe mikroorganizmy dostarczane przez tego samego dostawcę, co ozon, które pomagają zregenerować glebę i zapobiec ponownemu wejściu patogenów.