Egipska cebula

Początek lutego to zwykle czas, kiedy na rynku europejskim pojawia się egipska cebula. W tym roku tym bardziej jest to interesujący temat, a to w związku ze słabszą jakością polskiej cebuli. Szczególnie jeśli chodzi o cebulę czerwoną. Ponadto dodatkowym atutem dla cebuli egipskiej jest dostępność dużych kalibrów.

Największymi odbiorcami cebuli z Egiptu są kraje Unii Europejskiej oraz Rosja – ponad 40% udziału w eksporcie ogółem. Następnie w kolejności są: Arabia Saudyjska, Syria i Liban.

Ludzie handlowali cebulą już od zarania dziejów i  przez wieki była to jedna z najczęściej spożywanych roślin na naszej planecie.

Ponad połowa światowej produkcji cebuli  pochodzi z ośmiu krajów. Są to:
1.Chiny
Produkcja: ponad 22 000 000 ton

2. Indie
Produkcja: ponad 19 000 000 ton

3. USA
Produkcja: ponad 3 000 000 ton

4. Iran
Produkcja: blisko 2 500 000 ton

5. Rosja
Produkcja: około 1 950 000 ton

6. Turcja
Produkcja: około 1 900 000 ton

7. Egipt
Produkcja: około 1 900 000 ton

8. Pakistan
Produkcja: nieco ponad 1 660 000 ton