Początek lutego to zwykle czas, kiedy na rynku europejskim pojawia się egipska cebula. W tym roku tym bardziej jest to interesujący temat, a to w związku ze słabszą jakością polskiej cebuli. Szczególnie jeśli chodzi o cebulę czerwoną. Ponadto dodatkowym atutem dla cebuli egipskiej jest dostępność dużych kalibrów.
Największymi odbiorcami cebuli z Egiptu są kraje Unii Europejskiej oraz Rosja – ponad 40% udziału w eksporcie ogółem. Następnie w kolejności są: Arabia Saudyjska, Syria i Liban.
Ludzie handlowali cebulą już od zarania dziejów i przez wieki była to jedna z najczęściej spożywanych roślin na naszej planecie.
Ponad połowa światowej produkcji cebuli pochodzi z ośmiu krajów. Są to:
1.Chiny
Produkcja: ponad 22 000 000 ton
2. Indie
Produkcja: ponad 19 000 000 ton
3. USA
Produkcja: ponad 3 000 000 ton
4. Iran
Produkcja: blisko 2 500 000 ton
5. Rosja
Produkcja: około 1 950 000 ton
6. Turcja
Produkcja: około 1 900 000 ton
7. Egipt
Produkcja: około 1 900 000 ton
8. Pakistan
Produkcja: nieco ponad 1 660 000 ton