Dla naszego zdrowia warto urozmaicić codzienne menu kolorowymi warzywami. Szczególnie polecane są te w kolorze zielonym. Warzywa takie jak: jarmuż, brokuły, szpinak, natka pietruszki, koperek czy kiełki są w dzisiejszych czasach ogólnie dostępne.
Mają wiele zalet – są niskokaloryczne i zawierają sporo witaminy C oraz magnez. Oprócz tego dostarczają do naszych organizmów bardzo wartościowych barwników z grupy karotenoidów. Barwniki te są jednak mniej widoczne za sprawą obecnego chlorofilu – zielonego barwnika, który wspomaga procesy oczyszczania organizmu.
Chlorofil łączy się z częścią toksycznych związków (w tym z niektórymi substancjami rakotwórczymi) – dzięki temu mniejsza ilość szkodliwych związków ma możliwość dotarcia do tkanek organizmu. Chlorofil posiada działanie przeciwutleniające. Pomaga również odświeżyć oddech. W medycynie naturalnej uważany za składnik sprzyjający odnowie organizmu, wspomagający pracę wątroby, leczenie anemii oraz łagodzący różnego rodzaju stany zapalne.
Chlorofil nie lubi wysokich temperatur, a zatem nie gotujmy warzyw zbyt długo. W tym wypadku zalecane jest blanszowanie, zamiast gotowania.
Najcenniejszym jednak źródłem chlorofilu są świeże zielone warzywa liściaste. W okresie kiedy są one mniej dostępne, z powodzeniem można je zastąpić kiełkami, natką pietruszki, trawą pszeniczną lub algami.
Na podstawie www.poradnikzdrowie.pl