Hiszpania jest najważniejszym krajem eksportującym świeże owoce i warzywa na świecie. W ubiegłym roku hiszpański eksport był rekordowo wysoki – 13,2 miliona ton o wartości 13,5 miliarda euro. Pod względem ilościowym jest to o siedem procent więcej niż w 2018 r. Nieco ponad 93% hiszpańskich owoców i warzyw jest wysyłanych do krajów Unii Europejskiej.
W UE Niemcy są jak dotąd najważniejszym rynkiem zbytu dla Hiszpanii. W ubiegłym roku Niemcy kupiły owoce i warzywa z tego kraju w wysokości 3,5 miliona ton. To sześcioprocentowy wzrost w porównaniu do 2018 r. Oznacza to, że Niemcy mają zapotrzebowanie na ¼ hiszpańskiego eksportu świeżych owoców i warzyw.
Miejsce drugie zajmuje Francja– 2,3 miliona ton. Miejsce trzecie – Wielka Brytania – 1,5 mln ton. Miejsce czwarte – Holandia – około miliona ton rocznie. Następnie: Włochy – 850 000 ton i Polska – 650 000 ton. Portugalia – 570 000 ton. Dalej: Belgia, Szwecja i Czechy – od 200 do 300 000 ton każde z nich.
Rośnie eksport Hiszpanii na dalekie rynki. Do takich rynków na pewno zaliczyć trzeba Brazylię, która zaimportowała 109 000 ton hiszpańskich owoców i warzyw w roku ubiegłym. Liderem jest tu czosnek. W 2019 r. było to 22 000 ton.
Poza europejskie rynki dla hiszpańskich owoców i warzyw to: Kanada (90 000 ton), Arabia Saudyjska (65 000 ton), Zjednoczone Emiraty Arabskie (54 000 ton), Chiny ( 44 000 ton), Stany Zjednoczone (36 000 ton). Ale patrząc na ogólny obraz, są to bardzo skromne ilości hiszpańskich świeżych owoców i warzyw.
Ranking eksportowych hitów Hiszpanii pokazuje, że zdecydowanie prym wiodą cytrusy.
W 2019 roku Hiszpania wyeksportowała: pomarańcze – 1,76 miliona ton, mandarynki – 1,37 miliona ton. Te dwa produkty cytrusowe stanowią łącznie 25% całkowitego hiszpańskiego eksportu świeżych owoców i warzyw. W rzeczywistości w ubiegłym roku wyeksportowano 15% więcej pomarańczy niż w 2018 r. Jednak w przeszłości liczba ta była jeszcze wyższa.
Kolejnym hitem eksportowym Hiszpanii jest arbuz. W 2019 r. odnotowano rekord eksportowy, jeśli chodzi właśnie o arbuzy – 910 000 ton. Na czwartym miejscu jest papryka. Tutaj również pobito rekord eksportowy w 2019 r. – 830 000 ton. Pomidory zajmują kolejne, piąte miejsce – 770 000 ton w 2019 r. ( tendencja malejąca), a następnie cytryny – 730 000 ton i ogórki 70 000 000 ton.
Zaznaczyć trzeba również, że w pierwszej dziesiątce listy eksportowej świeżych owoców i warzyw znajdują się sałata, melony i nektaryny. Zwiększone wartości eksportu również liczą się w przypadku innych produktów. Są to cukinia, cebula, bakłażany, gruszki, awokado, jeżyny i jagody. W ubiegłym roku Hiszpania wyeksportowała prawie 70 000 ton malin i 47 000 ton jagód.
Źródło: www.freshplaza.com