Dereń jadalny należy obecnie do najmodniejszych trendów kulinarnych na Podkarpaciu. Jak podaje portal SadyOgrody.pl owoce derenia znane były w naszym kraju już od stuleci, jednak ostatnio były nieco zapomniane. Być może ze względu na cierpki smak owoców.
Obecnie dereń znajduje szerokie zastosowanie. Używany jest przy produkcji lodów i deserów, wyrobów czekoladowych, konfitur oraz kiszonek.
Rośnie głównie na Podkarpaciu, a w innych rejonach kraju bardzo trudno go dostać. Jak podaje portal SadyOgrody.pl tworzone są nawet listy kolejkowe i sprzedawcy oferują owoce derenia tylko na zapisy. Za kilogram owoców z pestką trzeba zapłacić między 20 a 30 zł.
Podczas XII Międzynarodowych Targów Agrotechniki Sadowniczej Fruit PRO była szeroko omawiana kwestia uprawy derenia jadalnego w Polsce. Dereń jadalny ma szansę trafić do większych nasadzeń, z uwagi na stosunkowo łatwą uprawę. Dużym plusem jest wytrzymałość krzewów na mróz i wiosenne przymrozki oraz stosunkowo niewielka podatność na choroby i szkodniki. Przeciętne ceny za owoce tego gatunku są wysokie i kształtują się na poziomie 15-20 zł/kg.
Obecnie trwają prace nad wyhodowaniem odmiany o owocach, które miałyby określony kształt i rozmiar. Takie prace prowadzone są również w innych krajach Europy, m.in. na Ukrainie, w Słowacji, Bułgarii, Austrii i w Niemczech.
Kolekcję odmian derenia jadalnego można zobaczyć w Polsce na terenie Arboretum w Bolestraszycach (przy granicy z Ukrainą, niedaleko Medyki).