Służby fitosanitarne Rosji przeprowadziły w październiku tego roku inspekcję u tureckich producentów owoców i warzyw.
Inspekcja ta wiąże się z nałożonym na Turcję rosyjskim embargo, w związku z zestrzeleniem przez Turcję w listopadzie 2015 r. rosyjskiego samolotu. Zakaz wwozu do Rosji tureckich produktów rolno -spożywczych obowiązywał od stycznia 2016 r.
Rezultatem inspekcji przeprowadzonej wśród tureckich producentów 27 producentów granatów i bakłażanów dostało zgodę służb fitosanitarnych Rosji na eksport swych produktów do Federacji Rosyjskiej. Do momentu wprowadzenia w Rosji embargo na tureckie owoce i warzywa, Rosja importowała z Turcji do 50 000 t granatów i do 5 000 t bakłażanów rocznie.
Jeśli chodzi o tureckie pomidory to prawo do eksportu swych produktów do Rosji uzyskało 4 tureckich producentów. Ilościowo ten eksport został określony łącznie na 50 000 t rocznie. Do momentu wprowadzenia embargo Turcja była dla Rosji podstawowym dostawcą pomidorów. Import tureckich pomidorów wynosił rocznie 300 tys. t.
Oficjalnie tureckie pomidory, granaty i bakłażany będą mogły „wrócić” do Rosji już w listopadzie tego roku.