W ostatnim roku zwiększyła się produkcja słodkich ziemniaków w Hiszpanii. Taka tendencja zauważalna jest również w całej Europie i na świecie. W tym roku w Hiszpanii produkcja będzie większa o około 40%. Produkcja została zwiększona znacznie również we Francji, Wielkiej Brytanii i Holandii.
W Hiszpanii pierwszą prowincją, w której uprawiano słodkie ziemniaki w Hiszpanii była Malaga (w Andaluzji). Obecnie bataty uprawiane są w rejonie Kadyksu, Sewilli, Huelvy i Granady, a z Andaluzji uprawy rozprzestrzeniły się na prowincje śródziemnomorskie, takie jak Walencja, Alicante i Murcja.
Tegoroczne zbiory w Hiszpanii zaczęły się o około 2 tygodnie wcześniej ze względu na sprzyjające warunki pogodowe. Wydajność również ze względu na pogodę była wyższa, niż w ubiegłych latach. Nie oznacza to jednak, że sezon słodkich ziemniaków będzie bardzo udany. Producenci są zaniepokojeni bardzo niskimi cenami.
Producentów niepokoi również bardzo rosnąca produkcja zarówno ziemniaków konwencjonalnych i ekologicznych. Jeśli chodzi o uprawy ekologiczne, to można by to zrozumieć, ale w przypadku upraw konwencjonalnych jest to bardzo „na wyrost”.
W ostatnich latach bataty bardzo zyskały na popularności, ale straciły na cenie. Zyski nie są już tak duże, a uprawy tak opłacalne, jak kiedyś.