W związku z rozpoczęciem zbiorów ziemniaka w Niemczech uruchomiono również program kontrolny, mający na celu sprawdzenie poziomu pozostałości pestycydów. Niemcy systematycznie badają bulwy na pozostałości pestycydów.
Jest to nadal jeden z podstawowych produktów w niemieckiej kuchni. W tym zakresie współpracują laboratoria i instytucje landów: Berlina, Brandenburgii, Bremy, Hamburga, Meklemburgii-Pomorza Przedniego, Dolnej Saksonii i Szlezwiku-Holsztyna.
Ostatnie badania przyniosły dobre wyniki. Spośród 98 próbek ziemniaków świeżych, 88 procent nie zawierało pozostałości pestycydów. Tylko w dwunastu procentach próbek wykryto pozostałości pestycydów, ale ich był tylko niewiele wyższy od poziomu wykrywalności. 80 procent badanych ziemniaków pochodziło z upraw regionalnych, w tym 14 procent (11 próbek) było uprawianych metodami ekologicznymi. Ekologicznie wyprodukowane ziemniaki nie zawierały pozostałości. Pozostałe próbki pochodziły z innych krajów europejskich i Egiptu.
Stosowanie pestycydów w uprawie ziemniaków jest dozwolone, ale pozostałości z roku na rok są coraz mniejsze.
Źródło: Fresh Market