Badania na pozostałości pestycydów w niemieckich ziemniakach

W związku z rozpoczęciem zbiorów ziemniaka w Niemczech uruchomiono również program kontrolny, mający na celu sprawdzenie poziomu pozostałości pestycydów. Niemcy systematycznie badają bulwy na pozostałości pestycydów.

Jest to nadal jeden  z podstawowych produktów w niemieckiej kuchni. W tym zakresie współpracują   laboratoria i instytucje landów: Berlina, Brandenburgii, Bremy, Hamburga, Meklemburgii-Pomorza Przedniego, Dolnej Saksonii i Szlezwiku-Holsztyna.

Ostatnie badania przyniosły dobre wyniki. Spośród 98 próbek ziemniaków świeżych, 88 procent nie zawierało pozostałości pestycydów. Tylko w dwunastu procentach próbek wykryto pozostałości pestycydów, ale ich był tylko niewiele wyższy od poziomu wykrywalności.  80 procent badanych ziemniaków pochodziło z upraw regionalnych, w tym  14 procent (11 próbek) było uprawianych metodami ekologicznymi. Ekologicznie wyprodukowane ziemniaki nie zawierały pozostałości. Pozostałe próbki pochodziły z innych krajów europejskich i  Egiptu.

Stosowanie pestycydów w uprawie ziemniaków jest dozwolone, ale pozostałości z roku na rok są coraz mniejsze.

Źródło: Fresh Market