Sezon winogronowy w Murcji

Tegoroczny sezon winogronowy w Murcji ( Hiszpania) oceniany jest przez tamtejszych producentów jako bardzo udany.  Sprzyjające warunki pogodowe w czasie kwitnienia, rozwoju owoców i zbioru sprawiły, że można mówić o naprawdę bardzo dobrej jakości.

Na jakość winogron wpływają trzy parametry – odpowiedni kolor, zawartość cukru, określana w stopniach Brix i kaliber. W tym roku wydaje się, że wszystkie te trzy parametry są na bardzo dobrym poziomie.

Sezon rozpoczął się w czerwcu i potrwa jeszcze do końca listopada. W tamtym rejonie uprawia się  winogrona stołowe białych, czerwonych i czarnych odmian. Szeroki wachlarz zastosowanych odmian, a jest ich około 50, zapewnia stałe dostawy towaru dla konkretnych klientów.

W ostatnim czasie rośnie również zainteresowanie winogronami bezpestkowymi  z ekologicznych upraw. Klientów na taki towar znaleźć można przede wszystkim w Skandynawii i Wielkiej Brytanii, choć i w Europie środkowej stają się one coraz bardziej pożądane. Najlepsi, jak dotąd są w takiej produkcji Włosi – mają już wieloletnie doświadczenie w takich uprawach. Hiszpanie dopiero zaczynają, ale pokładają duże nadzieje w uprawach ekologicznych.