Awokado bardzo pożądane.

Ceny awokado na świecie biją rekordy. Kształtują się one na poziomie niemal dwukrotnie wyższym, niż rok temu.  Systematycznie na świecie rośnie spożycie awokado. Jednak podaż nie zawsze może sprostać rosnącemu popytowi.

Największymi producentami awokado na świecie są państwa Ameryki Łacińskiej, z których najbardziej znaczącym jest Meksyk, po nim Chile i Peru, a następnie Kolumbia i Dominikana. Pozostali potężni  producenci awokado na świecie to Hiszpania, Izrael oraz Stany Zjednoczone.

W Polsce, podobnie jak na świecie, rośnie spożycie awokado. Akcje promujące zdrowe żywienie przynoszą duże efekty. Coraz więcej wiemy  o wartościach odżywczych i smakowych awokado.  Potrafimy nie tylko odróżnić  odmiany, ale przede wszystkim docenić jakość i smak poszczególnych odmian. Krótko mówiąc, awokado coraz częściej gości w naszych domach, nie tylko za sprawą marketów, które coraz częściej proponują szeroką ofertę różnych odmian, lecz również za sprawą popularnych programów kulinarnych, które dostarczają nam wiedzę na temat  wartości odżywczych i możliwości zastosowania w kuchni.