Rozpoczęty symbolicznie 1 lipca sezon borówki amerykańskiej w Polsce zapowiada się nieźle. Plantacje borówki ucierpiały na skutek kapryśnej wiosennej aury raczej ilościowo. Jakość owoców jest dobra.
Polska jest uznanym w Europie producentem borówki amerykańskiej, największym po Hiszpanii. Jesteśmy w stanie oferować duże ilości w rozsądnych cenach. Stawiamy przede wszystkim na jakość.
Sezon borówkowy w Polsce trwa tylko przez trzy miesiące – lipiec, sierpień i wrzesień. W sierpniu obserwujemy zwykle „wysyp” borówki, a więc i załamanie cen. Dzieje się tak ponieważ na większości polskich plantacji dominuje odmiana Bluecrop, owocująca na przełomie lipca i sierpnia.
Jeszcze kilka lat temu Polska sprzedawała owoce borówki głównie do Wielkiej Brytanii. Obecnie polscy plantatorzy wysyłają z powodzeniem swój towar także do Holandii, Niemiec i krajów skandynawskich. Myślą także o całkiem nowych rynkach zbytu jak Emiraty Arabskie czy kraje azjatyckie. Tu jednak daje o sobie znać silna konkurencja amerykańska.
Na świecie Liderem produkcji borówki są niezmiennie Stany Zjednoczone. Kolejne miejsca zajmują Chile, Argentyna, Hiszpania i jako piąta – Polska.
Duże nasadzenia borówki są w Polsce na Pomorzu, Podlasiu, w rejonie Grójca i Warki oraz na Lubelszczyźnie.