Pora na imbir

Korzeń imbiru zawiera  białka,  tłuszcze, błonnik oraz wapń, żelazo oraz  magnez. Imbir warto stosować przy bólu gardła, ponieważ ma działanie odkażające, zwalcza infekcje bakteryjne, wirusowe i grzybicze. Pobudza wydzielanie śluzu, dlatego wspomaga leczenie zapalenia oskrzeli i płuc. Imbir ma także zastosowanie przy trudnościach z koncentracją. Zwiększa ją oraz poprawia wydajność umysłową. Imbir można dodać go do kawy, herbaty, która po spożyciu rozgrzeje organizm. Imbir jest uważany za afrodyzjak.

Chiny, Arabia czy Indie znają lecznicze działanie imbiru od tysięcy lat. Odmiana imbiru, która stosowana jest w medycynie, nie występuje w środowisku naturalnym. W stanie dzikim imbir rośnie w Azji i Australii. Średniowieczna Europa poznała imbir dzięki lekarzowi Awicennie, który opisał jego zdrowotne właściwości.                                Znacznie później stał się przedmiotem handlu. Dziś imbir uprawia się w Chinach, Brazylii, Indiach, Australii, Nigerii, na Jamajce, Tajwanie  i w Tajlandii. Obecnie powszechnie używany jest jako surowiec leczniczy i przyprawa. Imbir zawiera olejek eteryczny oraz związek fenolowy – gingerol, który jest odpowiedzialny za ostry smak imbiru.