Camu-Camu ( Myrciaria dubia ) to nazwa krzewu rosnącego w amazońskim lesie deszczowym w dorzeczu Amazonki. Rośnie on na obszarach bagnistych lub okresowo zalewanych. Krzew Camu-Camu, sięgający 2-3 m wysokości wytwarza owoc o tej samej nazwie. Owoce są okrągłe, w odcieniach żółtego, pomarańczowego i czerwonego, wielkością przypominają małą cytrynę. Owoce dostarczają ogromną ilość składników mineralnych, witamin i substancji bioaktywnych. W smaku są bardzo kwaśne. Ze względu na cierpki smak rzadko spożywane są na surowo, lecz wykorzystywane są głównie na przetwory, do produkcji lodów czy soków.
Skład chemiczny jagód Camu -Camu zaskakuje, gdyż zawierają one od 20 do 30 razy więcej witaminy C niż kiwi i pięć razy więcej polifenoli niż jeżyny.
Witamina C (kwas askorbinowy) wspomaga układ krwionośny – uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne, co zapobiega łatwemu tworzeniu się sińców, krwotoków czy krwawień z dziąseł. Hamuje także utlenianie „złego” cholesterolu LDL i tym samym przeciwdziała miażdżycy. Badania udowodniły, że witamina C bierze udział w regulacji ciśnienia tętniczego, wspomaga także wchłanianie żelaza, co zwiększa jego przyswajalność, a także uczestniczy w wytwarzaniu krwinek czerwonych czyli chroni organizm przed anemią. Ostatnie badania wykazują również, że witamina C może zmniejszyć ryzyko udaru mózgu aż o 42 proc.
Polifenole chronią komórki organizmu przed uszkodzeniami wywołanymi działaniem wolnych rodników. Polifenole roślinne przeciwdziałają rozwojowi wrzodów żołądka i dwunastnicy spowodowanych przez stres, stosowanie leków i spożywanie alkoholu. Działają też przeciwnowotworowo, przeciwzapalnie, antybakteryjnie i antywirusowo. Chronią też naczynia krwionośne przed zakrzepami i miażdżycą. W świetle aktualnej wiedzy można stwierdzić również korzystny wpływ polifenoli na zapobieganie alergiom i obniżaniu poziomu cholesterolu.
Nie sposób więc przecenić dobroczynnego działania jagód Camu -Camu, które z pewnością można zaliczyć do grupy Super Food.