Czasy się zmieniły i można śmiało powiedzieć, że obecność owoców jagodowych na naszych stołach przez cały rok to już standard.
Ceny owoców są wysokie, a to ze względu na drogi transport samolotowy z drugiej półkuli. Obecnie możemy cieszyć się smakiem borówek z Ameryki Południowej – z Chile, Urugwaju, Paragwaju, Peru czy tez Argentyny. Jeżyny często pochodzą z Meksyku, truskawki z Egiptu lub Grecji, a malina z Portugalii. O tej porze roku bardzo popularne są opakowania detaliczne po 125 g.
Najdroższe są zazwyczaj jeżyny i porzeczka czerwona. Ich ceny wahają się w granicach 1,50 – 1,80 euro za opakowanie 125 g. Malina i borówka to koszt 1,10 – 1,30 euro za 125 g. Truskawki należą do najbardziej chyba popularnych owoców jagodowych niezależnie od pory roku. Obecnie sprzedawane są w opakowaniach detalicznych po 500 g, lub ewentualnie 250 g. Koszt egipskiej truskawki w opakowaniu 250 g to około 1,0 eur. Oczywiście ceny te nie są stałe i ulegają zmianie, jednak najczęściej z zachowaniem przedstawionej tendencji.
Zapotrzebowanie na owoce jagodowe pod koniec roku nieco wzrasta. Być może przyczyną jest fakt, że do szampana najlepiej pasują truskawki.