Jak podaje e-sadownictwo.pl wkrótce na sklepowych półkach zagoszczą całkiem nowe odmiany jabłek. Chodzi o jabłka o czerwonym miąższu. Są to odmiany zaprezentowane przez Konsorcjum Ifored na Targach w Madrycie.
Konsorcjum zostało założone w 2012 roku i skupia 14 największych producentów jabłek z 5 kontynentów. Wyhodowane odmiany, wprowadzane będą na rynek pod marką Kissabel. Marka ta stanowi własność francuskiej firmy IFO (International Fruit Obtention).
Nowe odmiany są jeszcze testowane. Smak tych jabłek jest zróżnicowany w zależności od odmiany – od kwaśnej do słodkiej. Miąższ jest również w różnym stopniu zabarwienia – od 30% do pełnego. Skórka może być czerwona, dwukolorowa, pomarańczowa lub żółta. Okres zbioru jest również różny – przewidziano odmiany wcześniejsze i późniejsze.
Na początek do promocji tych odmian wybrano trzy: o żółtej, pomarańczowej i czerwonej skórce.
Kissabel Rouge (R201) – ciemno czerwone wybarwienie skórki, miąższ jaskrawo czerwony. Odmiana późna.
Kissabel Orange (Y101) – Skórka pomarańczowa z jasnymi przetchlinkami. Miąższ różowo-czerwony. Odmiana średnio- późna.
Kissabel Jaune (Y102) –Skórka tej odmiany jest żółta z wyraźnie zaznaczonymi przetchlinkami. Miąższ ma kolor różowy. Dobra do przechowywania.