Świeże zioła z Izraela

Sezon na świeże zioła z Izraela rozpoczął się w tym roku nieco wcześniej. Zwykle s szczyt przypada  na okres od połowy października do początku listopada.

W tym roku  nieco większe zapotrzebowanie w tym czasie może być związane z  mniejszą podażą ziół z Europy,  zmianami klimatycznymi czy zjawiskami atmosferycznymi jak  np. huragany i bardzo silne wiatry.

Tak czy inaczej  zapotrzebowanie jest spore,  pogoda w Izraelu na tyle dobra, że sezon może być bardzo udany.

Izraelscy plantatorzy twierdzą, że rynek świeżych ziół w ostatnim czasie bardzo się umocnił. Rośnie liczba świadomych klientów, którzy  częściej sięgają po takie produkty w pełni doceniają jakość, ale przede wszystkim są gotowi za te produkty uczciwie zapłacić.

Na tym rynku również pojawiają się nowinki. W ostatnim czasie modny jest soliród ( Salicornia).  To zielona i zdrowa roślina, która idealnie  komponuje się z potrawami z ryby, krewetek, owoców morza ale również  z ryżem i makaronem. Soczyste i kruche pędy mają delikatny słonawy smak. Najlepiej oczywiście spożywać go na surowo, gdyż zachowuje wtedy optymalnie wszystkie swoje zdrowotne właściwości. Nadaje się do potraw z woka, do blanszowania i parzenia nie tracą  jędrności i wartości odżywczych. Soliród można również marynować i stanowi on wtedy znakomita przystawkę lub smaczny dodatek do sałatek.  Soliród można spotkać na zasolonych moczarach, brzegach mórz i przy plażach w Europie i pół. USA i Azji .W Polsce występuje rzadko jeden gatunek (soliród zielny), który jest pod ścisłą ochroną. W Izraelu, nad brzegami Morza Martwego znajdują się ogromne plantacje tego  sukulentu. Być może dlatego soliród określany jest mianem morskich szparagów. Pędy zbiera się między majem a sierpniem, później soliród rozpoczyna kwitnienie i nie nadaje się wtedy do jedzenia.