Chilijskie awokado w Chinach

W Chinach awokado staje się coraz bardziej popularne.

Owoc staje się coraz bardziej popularny jako zdrowa przekąska, dawana dzieciom do szkoły przez ich matki oraz poszukiwany jest na rynku przez lubiących egzotyczne nowinki żywieniowe młodych ludzi.

W ten sposób również restauracje zainteresowały się awokado i coraz częściej można zamówić w restauracji dania z awokado w roli głównej. Tym bardziej, że w ostatnim czasie w południowych i wschodnich Chinach powstało wiele restauracji, serwujących zachodnioeuropejską kuchnię. Dość szybko okazało się, że restauracje chińskie potrzebują awokado w różnym stopniu dojrzałości, tak więc powstała idea zapakowania 3 sztuk awokado, o różnym stopniu dojrzałości w jedno opakowanie. Oczywiście stopień dojrzałości nie jest przypadkowy. Owoce,  po 1 sztuce w 30%, 60% i 90% stopniu dojrzałości, pakowane są do jednego opakowania. Taki produkt zapewne jest w stanie   przyciągnąć wzrok klienta w chińskim markecie.

Choć w ostatnim czasie import awokado do Chin nieco się zmniejszył, nie jest to  jednak niepokojące zjawisko. Trzeba czasu, aby klienci poznali produkt i przyzwyczaili się do niego, a to może potrwać  długie lata.

Sezon na chilijskie awokado rozpoczyna się w sierpniu, a kończy w maju i właściwie przez cały ten czas awokado jest dostępne na rynku chińskim. Produkcja awokado w Chile nieznacznie wzrosła, a poziom cen owoców, przeznaczonych na chiński rynek pozostaje na stabilnym poziomie. Oczywiście może się okazać, że coraz większe zainteresowanie tym produktem spowoduje zmianę ceny, ale wszystko zależy od sytuacji na rynku.