Tureckie cytryny

Cytryny zajmują ważne miejsce w światowej produkcji cytrusów. Statystyki pokazują, iż największym producentem cytryn oraz lim są Indie, Meksyk oraz Chiny. Bardzo liczącymi się na rynku cytryn graczami są również Argentyna i Brazylia.

W Europie w produkcji cytryn przoduje Turcja i Hiszpania. W USA głównymi odmianami są Eureka i Lisbon, w Hiszpanii Primofiore i Berna, we Włoszech cytryny z rodziny Feminello – głównie Zagara Bianca a w Turcji cytryna Interdonato i Eureka.

W Turcji produkcja cytryn rozpoczyna się we wrześniu, a kończy w maju, co pozwala na zaopatrywanie klientów właściwie przez cały rok.

Położenie geograficzne Turcji sprawia, że pod względem logistycznym blisko jej i do Europy i do Azji, co czyni transport łatwiejszym i tańszym.

Tureckie cytryny trafiają do wielu krajów, np. do Wielkiej Brytani, Arabii Saudyjskiej, Kuwejtu, Dubaju, Iraku, Indii, Wietnamu, Polski, Bułgarii, Rosji, Ukrainy, Armenii czy na Białoruś. Jednym słowem tureckie cytrusy, w tym i cytryny  znane są w  kilkudziesięciu krajach na 7 kontynentach.