Oficjalne dane AILIMPO potwierdzają znaczny wzrost produkcji cytryn odmiany Verna w Hiszpanii względem poprzedniego sezonu.
Całkowita produkcja tych owoców wyniesie w bieżącym sezonie około 300.000 ton, wobec 193.680 ton uzyskanych w 2016roku – wzrost o 55 proc. w ujęciu sezon do sezonu, a wszystko za sprawą poprawy warunków pogodowych w tym sezonie oraz rozpoczęcia owocowania wielu młodych sadów cytrusowych. Główny zbiór cytryn Verny rozpocznie się pod koniec kwietnia, a kampania cytrynowa w Hiszpanii będzie trwała przynajmniej do końca lipca, z możliwością jej kontynuacji aż do sierpnia.
Hiszpańscy plantatorzy obawiają się jednak, że tak długi sezon nie pozostanie bez wpływu na ceny cytryn, tym bardziej, że w tym roku zarówno Argentyna jak i Republika Południowej Afryki także zwiększyły produkcję cytryn.
Będzie się to wiązało z większą podażą owoców i presją cenową na europejskim rynku, zwłaszcza od czerwca, kiedy to kampanie w obu krajach z południowej półkuli będą już w pełni. Scenariusz, którego można się spodziewać w najbliższych miesiącach opiera się na wysokiej konkurencyjności w sprzedaży i sporo niższych cenach w porównaniu do poprzedniego sezonu.