W tym roku nowy imbir w południowych Chinach został zebrany w czerwcu. Patrząc wstecz na cały sezon produkcyjny, z powodu ekstremalnych warunków pogodowych, nie tylko produkcja została zmniejszona o 20-30%, ale ogólna jakość nie jest idealna, a cena eksportowa jest niska.
Wraz z nadejściem października imbir z północy, reprezentowany przez imbir z Shandong, wkracza w okres żniw. Ze względu na ogromną produkcję imbiru z Shandong, który pod względem smaku i wielkości lepiej nadaje się na eksport, nowy sezon produkcji imbiru w Shandong oznacza, że rynek eksportowy imbiru będzie podlegał pewnym wahaniom.
Między lipcem a sierpniem obszary produkujące imbir w Shandong doświadczały częstych opadów deszczu, co miało ogromny wpływ na wzrost imbiru, a niektóre imbiry zostały całkowicie zanurzone przez deszcz. Znawcy branży przewidują, że zmniejszenie produkcji osiągnie 30% lub nawet więcej, ale wszystko stanie się jasne dopiero w momencie pojawienia się imbiru na początku października.
Jeśli chodzi o oczekiwania eksportowe, to w zeszłym roku cena eksportowa imbiru wynosiła około 1500 USD za tonę. W tym roku, ze względu na zmniejszenie produkcji, oczekuje się, że cena eksportowa osiągnie co najmniej 2000 USD za tonę- wzrost o ponad 30%. W ciągu ostatnich kilku miesięcy dewaluacja RMB ( renminbi – oficjalna nazwa chińskiej waluty, stosowana zamiennie z yuanem) była stosunkowo duża, co jest korzystne dla handlu eksportowego, ale ma bardzo ograniczony wpływ na pobudzenie rynku eksportowego imbiru. Po pierwsze, wielkość eksportu jest niewielka ze względu na obecny niski sezon. Po drugie, ogólna jakość imbiru nie jest zadowalająca, a wiele zakładów przetwórczych wstrzymało sprzedaż.
Źródło: www.freshplaza.com