Fresh Plaza podaje najnowsze informacje dotyczące robota szklarniowego Greenhouse Robotic Worker opracowanego przez MetoMotion. W zeszłym roku firma MetoMotion nawiązała współpracę z De Ruiter, aby przetestować system GRoW w De Ruiter Experience Center. W październiku dokonano oficjalnego pomiaru, który wykazał, że GRoW zebrał cały rząd pomidorów z 90% skutecznością i bez interwencji człowieka.
Izraelska firma MetoMotion, działająca w branży AGTECH, została założona w 2017 roku, aby pomóc hodowcom w sprostaniu głównym wyzwaniom branży ogrodniczej, w tym niedoborom siły roboczej w ogrodnictwie i zwiększonemu popytowi.
GRoW to wielofunkcyjny system robotyczny zaprojektowany w celu zmniejszenia zapotrzebowania na pracę w szklarni. Według firmy, pierwszym zastosowaniem GRoW jest zautomatyzowany zbiór pomidorów szklarniowych, ale ostatecznie system będzie wykonywał szereg zadań szklarniowych. Te dodatkowe zadania obejmują zbieranie innych upraw, przycinanie, monitorowanie i usuwanie liści.
Pierwszym zadaniem GRoW będzie najbardziej pracochłonne zadanie, czyli zebranie pomidorów z gałązki i zapakowanie ich w pudełka, Zastosowanie GRoW może obniżyć koszty zbiorów o 50% i roboczogodziny o 80% . Jak podaje MetoMotion, przewidywany zwrot z inwestycji to mniej niż trzy lata.
W 2020 roku MetoMotion nawiązał współpracę z De Ruiter, aby przetestować system GRoW w De Ruiter Experience Center. Współpraca z De Ruiter umożliwiła firmie przetestowanie systemu GRoW w rzeczywistym środowisku szklarniowym i skorzystanie z udogodnień, doświadczenia i wiedzy firmy De Ruiter. Oficjalne próby przyniosły bardzo dobre wyniki. Dzięki tym pozytywnym wynikom MetoMotion zainstaluje swoje pierwsze roboty przedprodukcyjne w Ameryce Północnej i Europie. Firma będzie oferować GRoW ograniczonej liczbie hodowców komercyjnych do końca 2021 r., Umożliwiając hodowcom zobaczenie robota podczas pracy i przekazanie informacji zwrotnej do MetoMotion. Informacje zwrotne od hodowców zostaną następnie wykorzystane do dalszej optymalizacji systemu przed wprowadzeniem na rynek, w którym to momencie GRoW zostanie oficjalnie wprowadzony na rynek.
Pandemia COVID-19 podkreśliła pilną potrzebę wprowadzenia tych technologii. Do tej pory plantatorzy borykali się z niedoborem siły roboczej, a obecnie doszły dodatkowe utrudnienia w postaci ograniczeń w podróżowaniu i pandemicznych blokad, co jeszcze bardziej zaostrzyło kryzys na rynku pracy.
Źródło: www.freshplaza.com