Banan to bezsprzecznie jeden z najbardziej popularnych i najczęściej spożywanych owoców na świecie. Setki milionów ludzi i ich społeczności na całym świecie jest uzależnionych od produkcji bananów jako źródła utrzymania, a ogromna ilość bananów produkowanych na całym świecie powinna zapewnić tym ludziom godziwy dochód i godny styl życia.

Banan to prawdziwy światowy pokarm, powszechnie spożywany jako niezbędny do życia i uznawany w krajach rozwiniętych za zdrowy i pożywny, a zarazem wygodny posiłek. Dzieci zabierają go do szkoły w pudełkach śniadaniowych. Jest ulubionym owocem sportowców.
Jest to owoc wszechstronny. Najlepiej spożywać go bez żadnej obróbki, ale znakomicie nadaje się również jako składnik deserów i koktajli owocowych, stanowi podstawowy składnik chleba bananowego (ulubiony przez wielu ludzi z powodu koronawirusa), doskonały na placki bananowe.
Powinniśmy świętować z wielkim entuzjazmem Dzień Banana i podkreślać pozytywny wkład, jaki banany wnoszą w globalne odżywianie.
Są jednak pewne niewygodne prawdy o branży bananowej – niskie płace, niezdrowe warunki pracy i ogromne szkody dla środowiska. Oczywiście można inaczej, ale to znaczy drożej i trudniej. Niestety kapitalistyczna ekonomia rynkowa często wygrywa i ostatecznie podważa nadzieję na dobrze wyważoną globalną gospodarkę, która przynosi równe korzyści wszystkim na planecie.
Oprócz tak poważnych wyzwań stojących przed producentami bananów, w ostatnich tygodniach potwierdzono, że nieuleczalna choroba niszcząca banany TR4 dotarła do Peru. Istnieje silna i bardzo pilna potrzeba podjęcia konkretnych działań, zwiększenia zasobów finansowych, współpracy i przyspieszenia badań naukowych w celu ratowania całej branży.
Źródło: www.freshplaza.com