Rozpoczął się sezon na sycylijskie melony siatkowe

Jak podaje Fresh Plaza sycylijski sezon owocowo-warzywny nie został dotknięty złą pogodą ostatnich dni, w przeciwieństwie do innych regionów Włoch. Sezon na melony rozpoczął się  w połowie marca od wczesnej odmiany siatkowej uprawianej pod tunelami foliowymi i potrwa do czerwca.

Zwykle do pierwszych zbiorów produkty dostępne na półkach są pochodzenia pozaeuropejskiego. Melony poprzedzające włoskie to senegalskie i marokańskie. Kantalupa sycylijska, podobnie jak inne melony, w tym roku dały dobry plon.

Konsumpcji nie sprzyjają warunki pogodowe, dość surowe jak na tę porę roku. Do tej pory ceny hurtowe w handlu detalicznym na dużą skalę wynosiły 2,20 euro / kg

Jeśli chodzi o melony, wkrótce dostępne będą  mini arbuzy, które uprawiane są również zarówno pod tunelami foliowymi, jak i na polach. Ich sezonowość jest niemal identyczna jak w przypadku melonów żółtych i trwa od końca kwietnia do września. Rozpoczyna się sezon na żółte melony (tunel foliowy i otwarte pole), kończący się w październiku.

Jednocześnie trwa sezon na paprykę i cukinię. W tym roku był dość korzystny sezon z paprykami, które prawie osiągnęły i przekroczyły 2,50 euro / kg, chociaż teraz ceny znacznie spadły.

Sytuacja wygląda inaczej w przypadku cukinii, dla których sezon handlowy jest najniższy w historii. Średnia w ostatnich tygodniach nie przekroczyła 0,25–0,30 eurocentów za kg, co ma poważne konsekwencje dla rolników zajmujących się uprawą pojedynczą. Przyczyny można znaleźć w nadprodukcji zarówno we Włoszech, jak i w Hiszpanii, ze względu na większą zdolność do radzenia sobie z wirusem New Delhi.

Źródło: www.freshplaza.com