Stany Zjednoczone są największym na świecie importerem imbiru

Jak podaje Fresh Plaza konwencjonalny imbir stanowi około 89% całego importu imbiru do USA. Import kraju wykazuje stały wzrost średnio 8,3% w skali roku. W 2019 roku kraj zaimportował 78505 ton. Stany Zjednoczone zaimportowały łącznie 63392 ton imbiru w okresie od stycznia do sierpnia 2020 roku, czyli o 17% więcej niż w analogicznym okresie 2019 roku (54100 ton). Wzrost ten jest związany ze zwiększonym spożyciem ze względu na korzystne właściwości imbiru przeciwko COVID-19.

Wiodącym dostawcą imbiru na rynku amerykańskim  są Chiny, ze średnim udziałem na poziomie 77% całego importu. Jednak ich udział spada z 83% w 2013 roku do 76% w 2019 (59555 ton) i 69% w okresie styczeń-sierpień 2020 roku (43729 ton).

Udziały te zostały przejęte przez Brazylię, której eksport do Stanów Zjednoczonych rośnie około 18% w skali roku. W 2018 roku Brazylia podwoiła swoją podaż do Stanów Zjednoczonych w stosunku do 2017 roku, z 3158 ton do 6488 ton, a w 2019 roku nadal  zwiększała swój wolumen o kolejne 23% i ostatecznie wysłała 7957 ton do USA, wypierając z rynku rosnących dostawców, takich jak Peru i Kostaryka.

Peru jest trzecim co do wielkości dostawcą imbiru do Stanów Zjednoczonych, ze średnią roczną stopą wzrostu na poziomie 15%. Największy wolumen Peru osiągnęło w 2017 roku (5414 ton). Jednak w ciągu najbliższych dwóch lat eksport peruwiańskiego imbiru do USA spadł osiągając najniższy poziom w 2019 roku z 2831 tonami. W okresie styczeń-sierpień 2020 r. udało mu się uzyskać pewien wzrost (przekroczył 3880 ton) i tym samym odnotował 37% wzrost.

Średnio import imbiru ekologicznego stanowi około 11% importu imbiru w kraju. Udział ten jednak wzrósł do 12% w okresie styczeń-sierpień 2020 roku i wyniósł 8404 ton, czyli o 85% więcej niż 4500 ton, które kraj importował w tym samym okresie 2019 roku. Peru było głównym dostawcą ekologicznego imbiru w Stanach Zjednoczonych z 86,5% udziałem w okresie styczeń-sierpień 2020 r. (7267 ton). W 2019 roku Peru przeznaczyło na ten rynek 5682 ton ekologicznego imbiru.

Poprzednim głównym dostawcą były Chiny. W poprzednich latach Chiny odpowiadały za ponad 80% całego importu imbiru organicznego do USA. Jednak w okresie styczeń-sierpień 2020 r. Udział Chin spadł do zaledwie 4,7% całego importu do USA. 

Źródło: www.freshplaza.com