Europejski popyt na włoskie klementynki rośnie w szybkim tempie. A to po nieoczekiwanej sytuacji pogodowej w Hiszpanii. Włoscy producenci i firmy handlowe odnotowali znaczny wzrost zainteresowania ich produkcją po ataku mroźnej zimy w Hiszpanii, która spowodowała starty w wielu regionach półwyspu.
Ponieważ brakuje hiszpańskich produktów, wielu międzynarodowych nabywców skontaktowało się z włoskimi firmami, aby pozyskać jak najwięcej klementynek. Ceny sprzedaży wzrosły o 0,10 € / kg, osiągając w ten sposób 0,60 € / kg (cena początkowa) za doskonałe owoce bez plam w porównaniu do 0,50 € / kg w miniony weekend. Wciąż 60-65% produktów włoskich jest wciąż niesprzedanych na większości obszarów, a prawdopodobnie tylko połowa zbioru klementynek może zostać skomercjalizowana, ponieważ wiele owoców zostało uszkodzonych przez obfity deszcz. Ten problem znacznie podnosi koszty zbiorów, ponieważ wiąże się z koniecznością zwiększonego sortowania na polach i w zakładach przetwórczych.
Źródło: www.freshplaza.com