Powołując się na portal Fresh Plaza plony marchwi w Belgii są średnio o 15% niższe niż przed rokiem. Trudno powiedzieć jak będzie wyglądało przechowywanie, ale warunki przechowywania są dobre. Jest też mniejszy popyt na marchew i na inne warzywa korzeniowe z powodu pandemii koronawirusa. Przemysł hotelarski jest chwilowo zawieszony, a handlowcy nie potrzebują tak dużo towaru, jak dotychczas. Na szczęście popyt ze strony sektora detalicznego częściowo to rekompensuje.
Holenderscy producenci również mają niedobory marchwi. Z drugiej strony Francja wydaje się być w lepszej sytuacji. W sytuacji pandemii znacznie trudniej jest cokolwiek oszacować. Obecnie eksport jest niewielki, jednak jest realna szansa na zwiększenie. Poza tym wszyscy czekają aż branża hotelarska ruszy pełna parą.
Podobnie jak w przypadku wszystkich warzyw korzeniowych, tegoroczne plony kapusty białej są również niższe. Sucha pogoda i tu odcisnęła wyraźne piętno. Z drugiej strony, pory mają się dobrze. Na razie jest ich dużo, a sprzedaż idzie dobrze.
Sezon na brokuły i kalafior się skończył. Pomimo suchej pogody plony były dobre. Popyt był na tym samym, stałym poziomie. To był sezon bez większych wzrostów ani spadków. Oba produkty miały również doskonałe ceny.
Nowy rok to nie jest najlepszy czas dla warzyw okopowych. Ale zaraz po Nowym Roku wielu konsumentów szuka zdrowszej alternatywy dla świątecznego systemu żywieniowego i włącza do swej diety zdrowe warzywa.
Źródło: www.freshplaza.com