Jak podaje Fresh Plaza, eksperci przewidują sprzyjający sezon dla odmian czerwonych jabłek w Mołdawii, od których oczekuje się w tym roku lepszego wybarwienia ze względu na dobre warunki pogodowe, czyli optymalne połączenie niskich i wysokich temperatur. Zgodnie z Stowarzyszenia Producentów i Eksporterów Owoców Moldova Fruct tendencja preferowania czerwonych odmian rzez konsumentów z Rosji i Rumunii, a także z Bliskiego Wschodu wciąż się utrzymuje.
Najpopularniejsze odmiany czerwone to: Gala, Fuji, Red Delicious i Florina. W sezonie 2020 Mołdawia przewiduje zbiory ponad 530 tys. ton jabłek. Chociaż w tym roku kraj dotknęły susze i gradobicia, wydajne sady, w które w ostatnich latach mocno zainwestowano, okazały się skuteczne w minimalizowaniu wpływu warunków atmosferycznych na jakość owoców.
Sady jabłoniowe w Mołdawii zajmują ponad 54 000 hektarów, a ich liczba stale rośnie. Ich produkcja jest bardzo intensywna, co doprowadziło do wzrostu plonów i większej jednorodności wielkości owoców, a także poprawy wybarwienia. W Mołdawii uprawia się ponad 20 odmian jabłek. Wiekszość to odmiany Florina, Fuji, Gala, Golden Delicious, Granny Smith, Idared, Jonagold, Red Delicious i Reinette Simirenko.
Uprawiane głównie w centralnych i północnych regionach kraju, mołdawskie jabłka od dawna są podstawą rynków Europy Wschodniej. Dzięki zwiększonej produkcji, sortowaniu i sortowaniu oraz możliwościom przechowywania w chłodniach mołdawskie jabłka znajdują teraz również lojalnych konsumentów w Europie Zachodniej.
Źródło: www.freshplaza.com